07 Октомври 2024, 20:30 Днес (1) | Вчера (0)

Юнкер обвини в лъжа гръцкото правителство

17 Юни 2015 12:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 юни 2015, 11:51

Има разнобой между самите кредитори на Гърция по предложенията, направени в хода на преговорите с властите в Атина

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обвини снощи гръцкото правителство, че лъже гръцкия народ относно предложенията, направени от него в преговорите между властите в Атина и техните кредитори, съобщава агенция Market News International, цитирана от БНР.

В изказване пред медиите след среща с генералния секретар на НАТО Йен Столтенберг в Брюксел, Юнкер заяви, че той никога не е искал от гръцкото правителство да увеличи ДДС на електроенергията и лекарства – два от въпросите, които гръцкият премиер Ципрас определи като доста спорни в предложенията на председателя на ЕК.

Жан-Клод Юнкер също така заяви, че не се интересува от гръцкото правителство, а от гръцкия народ и обвини Атина, че разказва небивалици.

В неделя имаше провал на преговорите между Атина и Комисията, Европейската централна банка и представители на Международния валутен фонд, тъй като двете спорещи страни не успяха да постигнат консенсус по ключови въпроси като фискалната дупка (бюджетния дефицит) и пенсионните реформи.

Междувременно стана ясно, че Белият дом остава оптимистично настроен, че ще бъде постигано споразумение между Гърция и нейните кредитори въпреки настоящата липса на прогрес, тъй като и двете страни разбират вредите, които ще бъдат причинени, ако няма сделка.

Според информация на германската преса (Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung) има разнобой между самите кредитори на Гърция по предложенията, направени в хода на преговорите с властите в Атина.

Различията сред самите кредитори правят още по-сложни и без това трудните преговори и допълнително намаляват шанса за постигане на пробив в преговорния процес на утрешната среща на Еврогрупата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7733
GBP 2.4796 2.4887 2.3357
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив