14 Октомври 2024, 01:23 Днес (0) | Вчера (0)

Акумулираните ресурси в застрахователните и осигурителните дружества се насочват към ДЦК

14 Май 2004 10:02 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

В Свищов се провежда третата конференция по актуалните проблеми на застрахователната и осигурителната теория и практика.

Организатори на проявата са Асоциацията на застрахователните брокери в България, Фондация "Проф. д-р Велеслав Гаврийски" и Стопанска академия "Д. А. Ценов - Свищов". 

"В страната има конфликтно несъответствие между нуждите на институционалните инвеститори от подходящи инвестиционни инструменти и капатиловият пазар. Познаването на теорията и практиката на осигурителния бизнес е особено важно за по-доброто разбиране на сложността на процесите, които протичат в тях, както и за политиката на тяхното устойчиво развитие" - това заяви доц. д-р Нено Павлов, Ректор на СА "Д. А. Ценов - Свищов"

"През последните години се създадоха много нови финансови структури от типа на институционалните инвеститори. От тях се кумулираха значителни финансови ресурси, които при една адекватна държавна политика, могат да бъдат използвани за увеличаване на инвестициите в реалния сектор и едновременно с това и за решаване на важни проблеми. Ограничената платежеспособност на фирмите и населението, както и високата безработица, забавиха развитието и преструктурирането на застрахователния и осигурителния пазар, а с това и на приноса му за икономическия растеж", подчерта доц. Павлов.

Той отбеляза недостатъчните темпове на повишение при така нареченото "застрахователно проникване". Акумулираните ресурси в застрахователните и осигурителните дружества се насочват към държавни ценни книжа. Очакванията са към 2005 г. акумулираните активи да достигнат 1 млрд. лв. По настоящем между 70 и 80 % от техния ресурс се инвестират в Държавни ценни книжа, около 20 % в банкови депозити и твърде нисък процент за покупка на акции, които се търгуват на борсата, заяви още Ректорът на Стопанската академия. Според доц. Павлов при очакваното нарастване на ресурси, по-нататъшното инвестиране в ДЦК ще бъде вече невъзможно.

"Стратегическата рамка и перспективата е активна държавна политика за стимулиране сегментите на капиталовия пазар, контекста на неговите функции. Ако не се предприемат активни мерки за изграждане на функциониращ капиталов пазар, се очакват негативни последици за декапитализацията на фирмите и забавянето на икономическия растеж. Има опасност това да се окаже гибелно за съдбата на европейското ни интегриране", прогнозира Доц. д-р Павлов".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив