30 Септември 2024, 12:40 Днес (1) | Вчера (1)

Американски арменци заведоха дела и срещу Deutsche Bank и Dresdner Bank

16 Януари 2006 12:56 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Американски потомци на арменците, загинали по време на геноцида от 1915 година в Османската империя заведоха дело срещу германски банки, където предците им са имали свои сметки, съобщи АР

Става дума за Deutsche Bank и Dresdner Bank. В петък съд в Лос Анжелис прие иска на седмина арменци, живеещи в Южна Калифорния.

Тъжителите настояват германските финансови компании да възстановят средствата по сметките на предците им, а според агенцията става дума за милион и половина американски долара.

Интересите на тъжителите се представляват от тримата адвокати - Марк Герагос, Брайан Кабатак и Варткес Еганян. Според тях “Deutsche Bank и Dresdner Bank се отклоняват от изплащането на средствата близо век, като фактически са присвоили имуществото на вложителите си”.

Освен това Deutsche Bank е финансирала тогавашното османско правителство, като по този начин е станала съпричастна към извършения геноцид.

Според Кабатак, много арменци са се доверявали на европейските банки, за сметка на турските, но “германските банки са разочаровали арменците”.

Адвокатът Еганян е сравнил делото с аналогичен процес от 1998 година, когато швейцарска банка беше принудена да върне вложенията на евреи – потомци на жертвите на холокоста.

В началото на октомври приключи аналогична съдебна сага. В Париж беше подписано дългоочакваното споразумение, според което водещата в страната застрахователна компания АХА ще изплати общо $17 млн. на потомците на жертвите на геноцида арменци от 20-те години на миналия век.

Споразумението беше постигнато от калифорнийска юридическа компания, представляваща ищците.

Подобни споразумения се очаква да бъдат подписани скоро и с други застрахователни компании.

Според наблюдатели плащането се извършва в момент, когато страните от ЕС се опитват да се споразумеят за началото на преговорите по асоциирането на Турция в Евросъюза.

Както е известно, признаването на геноцида над арменците в Османската империя през 1915 година е един от основните препъни-камъни за началото на преговорите.

През януари миналата година американският застраховател New York Life преведе първите $3 млн. на арменски организации.

Още през лятото на 2004 година New York Life се съгласи да изплати общо $20 млн. на потомците на жертвите на геноцида над арменския народ от 1915 година. Компанията е подготвила списък с 2 300 000 арменци, които са потомци на арменци, притежавали полици до геноцида.

През 1915 година в Турция са избити над 1.5 млн. арменци и въпреки, че оттогава Турция отрича това, геноцидът е признат в десетки страни по света.

New York Life Insurance ще отдели и $3 млн. на различни арменски организации.

Американците от арменски произход ще получат $20 млн. за геноцида, съобщи тогава Reuters.

Много от тях притежават полици на компания, чиито правоприемник е New York Life.

Компанията се съгласи на обезщетението след няколко години съдебни дела. Арменци, живеещи в Калифорния изискваха обезщетения по 4200 отделни полици.

На 30 юли 2004 година, Федерален съд в САЩ утвърди споразумение по повод исковете по застрахователни полици, издадени от New York Life Insurance в годините на геноцида над арменците в Турция, което предвижда изплащане на обезщетение за около $11 млн., на наследниците на застраховали се в американската компания арменци.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив