10 Октомври 2024, 21:27 Днес (2) | Вчера (3)

Банкови клонове, през които минават над 50 хил. лв., ще се бронират

04 Март 2004 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Банковите клонове, през които минават ежедневно по-големи суми от 50 хил. лв., ще трябва да изпълнят изискванията за сигурност, описани в Наредба №171 за организацията и контрола по обезпечението на сигурността на банките и небанковите финансови институции, изготвена съвместно от Министерството на вътрешните работи и БНБ.

До този консенсусен вариант са стигнали централната банка и Асоциацията на търговските банки при разглеждане на предлаганите от кредитните институции промени в нормативния акт. В момента там е записано, че на засилените мерки на сигурност трябва да отговарят и най-малките офиси на банките, независимо че в тях на ден могат да се "въртят" не повече от две-три хиляди лева.
Именно срещу това изискване банките недоволстваха, тъй като би оскъпило извънредно много дейността им. Изчисленията показват, че за да се оборудва само един клон с всички системи за сигурност, ще трябва да бъдат похарчени около 20 хил. лв. При положение че има институции с няколкостотин клона в страна, е ясно колко би трябвало да бъде похарчената сума.
В наредбата подробно са разписани правилата, на които да отговорят клоновете, за да бъдат приети за обезопасени против евентуални криминални и терористични действия.
Според текстовете в наредбата от банките се изисква да монтират в клоновете си многопластови стъкла, а касите да имат куршумоустойчиви прегради. Задължително е тези помещения да разполагат с паник-бутони, инфрачервени детектори за охрана, камери за наблюдение и пр.
От банките освен това предлагат да се промени и текстът, според който транспортиране на пари и ценности на стойност над 20 хил. лв. се извършва със специализирани бронирани коли. Предложението е сумата да се вдигне на 50 хил. лева.
За да могат успешно да изпълнят изискванията на наредбата, банките са предложили срокът за това да се удължи до август 2006 г. Според сега действащите текстове този срок изтича след около пет месеца.
По всички предложения за промяна на наредбата банките срещат разбирането и одобрението на БНБ. Единствено от МВР все още не са дали своето съгласие. Очакванията са следващата сряда, когато ще се проведе поредната среща на работната група по промените в наредбата, и вътрешното министерство да приеме измененията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7850
GBP 2.4796 2.4887 2.3356
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив