06 Октомври 2024, 09:32 Днес (0) | Вчера (0)

Велчев вади 700 милиона за пътища

13 Ноември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Инфраструктурните проекти ще глътнат около 700 млн. лв. до края на следващата година, като 500 млн. лв. от тях правителството възнамерява да извади от фискалния резерв

Инфраструктурните проекти ще глътнат около 700 млн. лв. до края на следващата година, като 500 млн. лв. от тях правителството възнамерява да извади от фискалния резерв, а останалите ще се пренасочат от тазгодишния излишък в бюджета. Това стана известно при обсъждането на Закона за бюджета за 2004 г. на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по икономическа политика, на което присъстваше и целият ръководен екип на финансовото министерство.

С обединената сума се предвижда да бъде увеличен капиталът на държавното дружество "Автомагистрали", което ще финансира (и контролира) планираните инвестиции. Заместникът на Велчев Любомир Дацов обясни, че ще се търси и частно съфинансиране, така че общата стойност на инфраструктурните проекти да достигне 1.5 млрд. евро до 2008 г.

Предвидените инвестиции съвпадат с обявеното преди няколко месеца желание на Ахмед Доган, но използваните източници на финансиране със сигурност ще разгневят Международния валутен фонд (МВФ). Различни представители на институцията нееднократно заявиха, че ако кабинетът има намерение да харчи пари за инфраструктура, това трябва да стане напълно прозрачно и в рамките на бюджетните разходи, а не "под черта", както ще стане през фискалния резерв.

Друг е въпросът как в управляващото мнозинство ще гарантират, че държавната фирма "Автомагистрали" няма да се превърне в "поредния фонд "Тютюн"".

Не е ясно и как ще реагират експертите на МВФ, които вече са в България за последния преглед по двегодишното стенд бай споразумение, на идеята за развързването на държавната кесия в края на годината и харченето на излишъка в бюджета за 2003 г. От МВФ смятат, че комбинацията между изключително големия ръст на вноса и увеличението на кредитите за частния сектор е рискова за икономиката. "Настояхме правителството да спести част от преизпълнението на приходите в бюджета за първите шест месеца на 2003 г., за да приключи годината с по-малък бюджетен дефицит от заложения (0.7% от БВП), а защо не и с балансиран бюджет", заяви преди време ръководителят на мисията на фонда Джерал Шиф.

Както обаче стана ясно вчера от заявените намерения, почти целият излишък е вече разпределен за харчене - 13-и заплати, пенсии, пътища, допълване на разходите на министерствата и т.н. (виж карето на стр. 4)

Рекордният излишък от 900 млн. лв. отново разрази полемиките около това дали сметките на правителството за бюджет 2003 г. са били прекалено консервативни, а приходите много подценени, и дали това не е част от практиката на всички кабинети да си оставят вратичка за предоставянето на коледни пенсии и заплати и покриване на неразплатените разходи на общините за сметка на данъкоплатците.

Под натиска на вицепремиера Лидия Шулева Велчев склони да намали корпоративния данък за следващата година на 19.5%. Правителството обаче не спази обещанието си както за тази, така и за следващата година да намали и социалноосигурителните ставки, а в същото време свободно разпределя бюджетния излишък сега.

Вчера Велчев обясни, че излишъкът се дължи главно на преизпълнението на приходната част с 400 млн. лв., което пък е резултат от повишената събираемост и усилията на данъчната и митническата администрация. Останалите 500 млн. лв. идват от икономии и това, че по принцип на министерствата и ведомствата тази година бяха предоставени само 88 процента от текущите им разходи, като останалите 12 на сто ще бъдат отпуснати само в случай, че след изхарчването им не се надхвърли планираният дефицит.

- - -

Разпределение на бюджетния излишък

- Около 112.5 млн. лв. ще бъдат отделени за плащането на коледни добавки към пенсиите, като на получаващите социална и минимална ще бъде изплатена надбавка в размер на цялата пенсия, на тези с пенсии до 80 лв. - надбавка от 55 лв., на получаващите до 120 лв. - 50 лв., до 200 лв. - 45 лв. На пенсионерите, които месечно взимат над 200 лв., коледната надбавка ще бъде 25 лв. Размерът на коледните пенсии беше съгласуван между Велчев и лидерите на КТ "Подкрепа" и на КНСБ Константин Тренчев и Желязко Христов вчера. Договореностите, постигнати със синдикатите, ще бъдат предоставени на НОИ за обработка, така че коледните добавки да бъдат изплатени заедно с редовната пенсия за декември;

- В началото на следващия месец ще се проведе нова среща с лидерите на синдикатите, за да се уточни и схемата за изплащане на 13-ата заплата в бюджетната сфера. Сумата още не е известна;

- Други над 78 млн. лв. ще бъдат отпуснати на общините за социално подпомагане и за покриване на неразплатените плащания на общинските болници;

- Още 11.4 млн. лв. ще получат кметствата за образование, като 2 млн. лв. от тях ще бъдат за коледни заплати на учителите;

- Министерски съвет ще вземе решение и за предоставяне на 12.5 млн. лв. за Столичната община за дейностите, делегирани й от държавата;

- Министерствата ще получат остатъците по текущата си издръжка на стойност 250-300 млн. лв.;

- 200 млн. лв. за "Автомагистрали";

- - -

Парламентът прие ударно три данъчни закона

Народното събрание одобри вчера на първо четене да се намали с месец (от 3 на 2) срокът за връщане на данък върху добавената стойност. Това стана факт, след като депутатите приеха едновременно два законопроекта за промени в Закона за ДДС - единия, внесен от Министерския съвет, другия - от депутати от ОДС. В проекта на ОДС освен намаляване на срока се предлага и понижаване на прага за доброволна регистрация по ДДС - от 50 000 на 25 000 лв. годишен оборот. Тази поправка вече беше одобрена и от парламентарната бюджетна комисия. Проектът на дясната опозиция предвижда още излишъкът от средства в ДДС-сметката да може да се прехвърля в друга разплащателна сметка на съответната фирма, като това става само с разрешение на данъчния орган. Правителственият проект предвижда от догодина с ДДС да се облага и вносът на въоръжение и техника за МО и МВР, които доставки в момента се освободени от този данък. С предлаганите от кабинета промени се решава и проблемът за облагането на откраднати в България автомобили, като данък за тях трябваше да плащат ощетените чужди собственици на колите. Сега в обхвата на стоките, освободени от данък при внос, се включват моторните превозни средства, които са отнети противозаконно.

Увеличаване на акциза на цигарите с филтър и без филтър и намаляване на акциза на пурите и пуретите, предвиждат приетите на второ четене промени в Закона за акцизите. Увеличението влиза в сила от 1 януари 2004 г. и е във връзка с изискването на Европейския съюз през 2009 г. в България да са достигнати минималните нива на акцизите за цигари в ЕС.

Депутатите гласуваха за намаляване на корпоративния данък от 23.5 на 19.5 на сто. Проектът на правителството предвижда бюджетните предприятия да се облагат с еднократен данък върху приходите от 4% за осъществяваната от тях дейност вместо по общия ред. Предлага се застрахователните дружества да преминат към общия ред за облагане по Закона за корпоративното подоходно облагане, като за застрахователни премии се запазва режимът на облагане с еднократен данък, който ще се начислява в застрахователните полици. Ставката на данъка за общо застраховане се намалява от 7 на сто на 3 на сто, а животозастраховането и премиите по активното презастраховане няма да се облагат с данък. Въвежда се нова категория дълготрайни нематериални активи, подлежащи на амортизация, за които има правни ограничения за периода на ползване. Годишната амортизационна норма за тези активи ще се определя съобразно срока на ползване, като не може да бъде по-висока от 25 на сто.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив