15 Октомври 2024, 13:22 Днес (1) | Вчера (3)

Вещаят фалити на общини, ако се забрани строежът върху градинки и паркове

23 Юни 2004 08:41 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Големите общини ще фалират, ако трябва да обезщетяват собствениците на реституирани зелени площи, върху които ще се забрани да се строи. Земята в половината Южен парк е възстановена.

Големите общини ще фалират, ако трябва да обезщетяват собствениците на реституирани зелени площи, върху които ще се забрани да се строи. Земята в половината Южен парк е възстановена. Ако тези собственици поискат обезщетения, само те ще доведат до фалита на Столична община за три месеца.
Тези коментари на общински съветници са от провелата се в парламента обществена дискусия по приетите на първо четене промени в Закона за устройство на територията. С тях царски депутати предлагат да се забрани застрояването на паркове, градини и други зелени площи. По изключение върху тях ще се строят само спортни обекти и техническа инфраструктура или ще се поставят преместваеми обекти като павилиони, сергии и др. Депутатите предвиждат забраната да важи и за частните собственици на такива площи, като те могат да ги дадат на общината или държавата срещу обезщетение по пазарни цени.
На дискусията експерти изтъкнаха, че точно връщането на земите в междублоковите пространства, което било уникално за България, станало причина за масовото строителство върху зелени площи. Според тях държавата трябвало да осигури компенсациите за тях чрез бюджета или от фондове, щом тя е реституирала.
Експерти препоръчаха още в закона да се разпише ясно кои са преместваемите обекти, които могат да се поставят в паркове и градини, защото преди време от тълкувателно решение на регионалното министерство излязло, че такива обекти са и бензиностанции и газостанции.
С 8,7 хиляди дка са намалели зелените площи само в София през последните 20 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7881
GBP 2.4796 2.4887 2.3365
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив