16 Октомври 2024, 13:40 Днес (3) | Вчера (3)

Вива "клонира" БТК с кипърска офшорка

21 Юни 2004 08:03 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Схемата била съгласувана с правителството

Новорегистрирана в Кипър офшорна компания Адвент БТК холдинг лимитед дирижира назначенията на висшия мениджърски екип на вече частната БТК, става ясно от информация в системата Дакси. Офшорката е 100% собственик на друга компания - Сикамор, чийто адрес е централата на БТК ЕАД в София. Управляващи в Сикамор са новият изпълнителен директор на телекома Уилям Ейлуърд, Гари Мичел Красни, спряган за неин главен финансов директор, и Питър Ковел - технически директор. Както при всяка регистрация на офшорна компания информация за собствениците на Адвент БТК холдинг лимитед липсва. Твърде вероятно е американският инвестиционен фонд Advent Int., за който се твърди, че е собственик на Viva Ventures, да не притежава мажоритарен дял в офшорката, следователно други фирми да контролират управлението на БТК, подозират анализатори.
Схемата цели прозрачност и контрол на разходите за мениджърското управление, които са в размер на 2.25% от приходите на телефонната компания, обясниха от Viva Ventures. Тя била съгласувана с българското правителство и фигурира в приватизационния договор, макар името Сикамор в него да не се споменава. Според купувачите на 65% от акциите на телекома не отговарят на истината твърденията, че висшият мениджърски екип на компанията ще получава милиони като възнаграждения. Освен за заплати средствата щели да покриват разходи за външни консултанти, изготвянето на анализи и експертизи и т. н. По какъв начин ще става това, от Viva не уточняват. Експерти от бранша твърдят, че за консултантски договори и услуги си има отделно перо.
Междувременно от СДС заявиха, че в Европейската комисия тече цялостна проверка на сделката за БТК заради сериозни възражения по начина на извършване на продажбата. От ОДС предупредиха управляващите да не оказват натиск върху Комисията за защита на конкуренцията, на която Брюксел препоръча да направи независимо разследване. Според лидера на ДСБ Иван Костов преговорите по глава Конкуренция може да започнат отначало заради БТК, а това ще забави приемането ни в ЕС. Сезирана е била и временната парламентарна комисия за борба с корупцията, защото според партията третият GSM лиценз е издаден в нарушение на закона. След явни разногласия между МО и Генщаба на армията от БСП дори настояха за спиране на сделката, защото не е защитена националната сигурност.
 
БУЛГАРБАТАК-2
ДВА нови скандала разтърсиха предстоящата приватизация на Булгартабак. От ПГ Новото време обвиниха зам.-председателя на НДСВ Мариана Костадинова, че с внесени от нея поправки в Закона за счетоводството се цели източване на тютюневия холдинг. Поправките лишават общото събрание на акционерите от контрол и одобрение на разпоредителни сделки с имущество на дружеството, надхвърлящи една трета от активите му. Според Костадинова целта е ускоряване на приватизацията.
Депутатката Румяна Георгиева упрекна членовете на надзорния съвет на Булгартабак Лидия Шулева, Пламен Панайотов и Милен Велчев, че в нарушение на правилника, гласуван от кабинета, са вземали месечно по 2094 лв. от холдинга, въпреки че парите са били превеждани за благотворителност. По думите й не е морално благотворителна дейност да се извършва с държавни пари. Новото време настоява за прозрачност при преговорите с потенциалните купувачи на Булгартабак, защото липсата й ще създаде условия за корупция, допълни Георгиева. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7918
GBP 2.4796 2.4887 2.3376
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив