05 Юли 2020, 09:36 Днес (0) | Вчера (0)

Всеки втори апартамент се купува със спестени пари

19 Юли 2017 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 юли 2017, 08:46

Очаква се цените са нараснат до 5%

Всеки втори апартамент се купува със спестени пари. Това показват данни на строителни предприемачи. Но ипотечните кредити са изключително изгодни и дори потребители, които има лични средства избират да изтеглят заеми, коментира Димитър Савов, изпълнителен директор на компания в сектора. Според него хората предпочитат свободните средства да бъдат инвестирани на друго място, а не само в покупка на жилище. Данните на експертите показват още, че около 60-70% от клиентите са на възраст между 30 и 50 години, пише в. "Монитор".

Обикновено са семейства с деца, търсещи по-голямо жилище. Избират апартамент с поне 2аспални, а втората баня е задължително условие при избора им. Много от клиентите подобряват качеството на живот, като се местят в по-добро жилище, коментира Савов.

Основната част от продажбите на апартаментите са "на зелено", посочи Александра Тодорова, маркетинг мениджър в предприемаческо дружество. По думите й при завършване на сградата и издадено разрешение за ползване акт 16 остават малко жилища, които са по-не атрактивни, например на първи етаж. Въпреки, че търсенето е голямо недоверието на хората остава. Но желанието да се премести на по-добро място за живеене е по-голямо, за това рискуват, купувайки "на зелено", за да получат по-голям комфорт, коментира още експертът. И посочи, че много често клиентите ползват адвокати, при сключване на сделките, освен това се гледат внимателно предварителните договори, обсъждат се и гаранциите за загуба.

Потребителите в момента не правят компромиси и с разпределението на жилищната площ. Това е разликата от покупките "на зелено" сега и в годините преди кризата, обясни още Тодорова. Тя обясни, че се търсят имоти, които дават по голям комфорт на живеене, както и сгради, които са "обгрижени", имат етажна собственост с ясни поставени правила. По думите й хората са много по-информирани и задават много по -адекватни въпроси, например за дограмата и тухлите, които са използвани. Според нея купувачите правят компромиси, но те са много по-мотивирани.

Интерес от млади семейства, често с деца има към затворените комплекси, показват наблюденията на предприемачите. Според тях причината е, че те дават спокойствие и сигурност, най-вече за отглеждането малчуганите, освен това имат зелени площи. Този тип комплекси се избират и от хора, които предпочитат и търсят защита.

Средната цена на жилищата в София е 1000-1100 евро на квадрат. А очакванията са тази година те да нараснат с около 4-5 на сто. Според представителите на бранша ще има квартали, за които стойностите на имотите ще се понижат, защото ще останат с по-некачествена инфраструктура.

Увеличение ще има в райони, които се развиват и така пазарът ще се уравновеси. Прогнозите са по-голямо нарастване да има при новото строителство, защото сградите, които се изграждат са на по-атрактивни места.

Нараства и търсенето на къщи, най-често в близките села около София, с достъпни комуникации. Най-често се избира дом с двор и барбекю. Основно клиентите са над 30 г., успели в професията и често имат възможност да работят от вкъщи, например хора заети в ИТ сектора

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив