14 Октомври 2024, 11:25 Днес (0) | Вчера (0)

Всяка шофьорска книжка със застраховка

26 Май 2004 10:10 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Всички, които имат книжка и карат кола, дори веднъж годишно, трябва да имат полица "Гражданска отговорност". Такава идея обмислят застрахователните компании и ще предложат тя да влезе в наредба към Закона за застраховането.

Всички, които имат книжка и карат кола, дори веднъж годишно, трябва да имат полица "Гражданска отговорност". Такава идея обмислят застрахователните компании и ще предложат тя да влезе в наредба към Закона за застраховането. 
"Гражданска отговорност" ще се сключва за водача, а не за автомобила, както е в момента, съобщи изпълнителният директор на "Бул Инс" Йордан Кифов вчера.
Така всеки, който кара кола, ще трябва да се застрахова и ще носи персонална отговорност за щетите при инцидент на пътя. Редно е полицата да се издава на шофьора, защото той, а не автомобилът може да причини щети, подчерта Кифов.
Обмисля се членовете на едно семейство, които карат един автомобил, да сключват комбинирана полица. Тя ще важи за всички от фамилията. 
Според Кифов личните застраховки са само идея, която предстои да се обсъди от компаниите. От Асоциацията на застрахователите отказаха да датат стоновище по предложението, докато то не бъде официало депозирано.
Промяната може да влезе в сила най-рано от 2006 г. с въвеждането на системата "бонус-малус". Тя предвижда шофьорите, които нямат пътни инциденти, да сключват до 50 на сто по-евтини застраховки. 
Полицата ще се оскъпява до два пъти за шофьори, които правят нарушения и имат много отнети точки от талона.
В момента цените на застраховката "Гражданска отговорност" се определят от мощността на колата и са от 49 до 116 лева.
Застрахователите настояват за промени в Наказателния кодекс, с които шофирането без "Гражданска отговорност" да стане криминално деяние. Сега за това нарушение се плаща глоба до 500 лв. Предложението е одобрено от повечето институции, до които е пратено.
По наблюдения на КАТ повече от половината коли у нас нямат сключена застраховка за отговорност. Шофьорите без застраховка били най-често в малките градове.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив