16 Октомври 2024, 13:33 Днес (3) | Вчера (3)

Дават на Вива Венчърс третия джи-ес-ем след 6 юни

04 Юни 2004 12:39 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Обявяват търга за ТЕТРА лиценза срещу 199 800 лв.

Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ ще решава да издаде или не лиценз за трети GSM оператор на БТК, след като получи становище от Комисията за защита на конкуренцията, съобщи председателят на комисията Гергана Сърбова. На 6 юни изтича срокът, в който КЗК трябва да се произнесе дали даването на такъв лиценз по искания от Агенцията за приватизация начин без търг или конкурс е държавна помощ. Съществува и вариант КЗК да не даде становище и тогава ще се обсъжда даването на т. нар. мълчаливо съгласие. Таксата за издаването на лиценз за трети мобилен оператор е 54 млн. лв. КЗК вече се произнесе, че ако БТК получи лиценза, това не е концентрация на дейност. Според Сърбова, ако КЗК не се произнесе до 6 юни, едва тогава регулаторният орган ще се събере, за да обсъди ситуацията.
Възможността за издаването на лиценз без търг или конкурс е предвидена в Закона за приватизацията като елемент от приватизационната процедура на едно еднолично търговско дружество с държавно участие в капитала, каквото е БТК, е становището на правителството. Посочване на отделна цена на лиценза е необходимо само при положение, че потенциалният купувач е предоставил оферта с две алтернативи - с предоставяне без търг или конкурс на лиценз за трети мобилен оператор на БТК и без предоставяне на такъв лиценз. Според експерти обаче издаването на лиценза без търг нарушава Закона за далекосъобщенията, който в случая е водещ.
До края на седмицата КРС ще обяви официално търга за издаването на индивидуален лиценз за ТЕТРА мрежа. През февруари 2003 г. заработи ТЕТРА за нуждите на националната сигурност, като започна изграждане на мрежата за Национална служба Полиция. Проектът се финансира по програма ФАР на Европейската комисия. Основното предимство на цифровата мрежа е, че може да бъде изградена с минимални разходи и използването й намалява текущите разходи на оператора. 199.800 хил. лв. ще бъде началната тръжна цена за ТЕТРА лиценза, каза още Гергана Сърбова. Търъг ще е таен, като до 2 юли ще се подават тръжните документи, а на 27 юли ще бъдат отворени предложенията на кандидатите. 6 компании са проявили интерес да подадат оферти. В началото на следващата година ще стартира процедурата за издването и на трето поколение мобилни комуникации, или т. нар. UMTS лиценз.
Предстои КРС да излезе със становище по офертата на БТК за взаимно свързване между операторите. До средата на юни тя трябва да бъде одобрена от комисията. КРС не е съгласна с предложението на БТК алтернативните оператори да заплащат на телекома за изходящите разговори. Няма законов начин БТК да бъде задължена да предостави разходоориентирани цени на алтернативните телекоми за достъп до т. нар. последна миля преди 1 януари 2005 г. Частните телекоми настояват това да стане още сега. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7918
GBP 2.4796 2.4887 2.3376
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив