02 Октомври 2024, 01:33 Днес (0) | Вчера (1)

Екипи за ВМW ще шият в Павликени

11 Януари 2006 09:47 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Афроамериканец крои в цеховете дрехи за английския двор

Шивашката фабрика “Елит” в Павликени е в преговори за изработване на екипировката на мотоциклетните състезатели на ВМW. Ако двете страни се споразумеят, в началото на лятото ще бъде подписан договор с гиганта, научи в.“Янтра ДНЕС”. “Елит” работи 100 % на ишлеме и няма продукция на вътрешния пазар. Фабриката работи за световноизвестни европейски марки. В момента цеховете произвеждат мъжки панталони и бермуди за “Армани”, детски и спортни облекла за хитовата в Англия марка “Барбур”. Част от дрехите за лов, езда и тенис са за членовете на кралската фамилия, обясни изпълнителният директор на “Елит” Христо Цолов. Гаранцията, която от “Барбур” дават за произведената в Павликени продукция, е 40 години. В местните цехове се шият и специализирани работни облекла за Европа ­ пожарникарски, лекарски униформи, скиорски екипи, дрехи за специалните служби, за гардовете и др. Полицаите в няколко европейски страни също са облечени с ушити в местния цех униформи. Преди дни от цеховете в Павликени за Мюнхен са тръгнали колекциите на две известни марки, които ще се представят на изложението за спортни дрехи в Мюнхен. Това е най-големият подобен форум на стария континент, дефилетата започват на 27.01. Освен спортни облекла в “Елит” се шият и бутикови модели за “Прет а Порте” в Париж.
200 души работят във фабриката в Павликени. Има работа за още толкова, но не се намират достатъчно умели и съвестни работници, обясни г-н Цолов. Европейските контрагенти на “Елит” изискват високо качество и прецизност и работата никак не е лесна. В едно яке например има над 270 детайла.
36-годишен чернокож мъж работи в кроялния цех на шивашката фирма. Абдулай Сатару се заселил в града преди повече от година. Както сам признава, Абдулай е атракция в града. Чернокожият мъж е от африканската президентска република Бенин, граничеща с Нигерия. В края на 90-те пристигнал у нас да учи в софийския Технически университет. “И аз не знам защо останах в България ­ тя не е много по-различна от Бенин”, усмихва се той. Абдулай вече има ЕГН, както и всички права на български гражданин. Екзотичният работник е и редовен данъкоплатец. В Павликени му харесва и смята да остане. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7469
GBP 2.4796 2.4887 2.3411
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив