29 Септември 2020, 11:26 Днес (5) | Вчера (10)

Закриват Държавната комисия по хазарта, наследява я НАП

23 Юли 2020 12:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 юли 2020, 13:09

Хазартът няма да е само в хотелите и курортите

Парламентът реши Държавната комисия по хазарта да бъде закрита с окончателно приетите промени в Закона за хазарта. Активите, пасивите, архивът, както и другите права и задължения на закритата Държавна комисия по хазарта, преминават към Националната агенция за приходите. Предоставените до влизането в сила на промените  недвижими имоти на Държавната комисия по хазарта,  също преминават към управление на НАП, предаде БНР.

Издадените лицензии запазват своята валидност до изтичането на срока, за който са издадени. Предвижда се и удължаване на срока на действие на издадените лицензии, за които са образувани производства, до произнасянето на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите.

Депутатите отхвърлиха предложенията на Валери Симеонов хазартът да се организира само в петзвездните хотели, курортните комплекси и на 20 км от границата.

Народните представители завишиха изискванията за изцяло внесен капитал, който скача на 3 милиона лева за казината и 1  милион лева за игрална зала. Въвежда се и нова еднократна такса за казина и игрални зали от по 2 и 1 милион лева, ако лицензът е десетгодишен.

Управляващите се отказаха от идеята, контролът в сектора да бъде прехвърлен от държавната комисия по хазарта на новосъздадена агенция на подчинение към МС като решиха той да премине изцяло в ръцете на НАП.

По предложение на ГЕРБ се прие и друг текст, съгласно който не се доказва капитал за организиране на игра от организатори на хазартни игри, които веднъж са ги доказали при получаване на лиценз за томбола, моментна лотария, кено, за хазартни игри онлайн и за хазартни игри с игрални автомати.

10% от приходите след облагане с данъци от дейността на Българския спортен тотализатор ще отиват за подпомагане на културата, приеха депутатите. Спор в залата предизвика дилемата, дали ще стигнат средствата и не се ли противопоставят така спортистите на хората на изкуството.

Вносителят на предложението - депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов - е убеден, че културата ще получи свежи средства от хазарта. Подкрепи го и колегата му от ГЕРБ Калин Вельов. "Сега със сигурност мойто предложение ще проработи. Ние сме длъжници на младото поколение, на младите актьори, музиканти, изпълнители, художници, певци, писатели, поети", заяви Рашидов.

"Смятам, че е справедливо и е много необходимо да обърнем внимание на културата през тази мярка", допълни Вельов.

Весела Лечева от БСП изказа резерви, защото с промяната Българският спортен тотализатор ще бъде ощетен:
"Нека да не забравяме, че Спортният тотализатор беше създаден преди 50-60 години с една социална кауза - за подпомагане на българския спорт. И тук средствата, които вие искате да отидат за творците, трябва да бъдат за сметка на средствата, които ще отидат за българския спорт".

Йордан Цонев от ДПС също е скептичен:"Този дебат е абсолютно излишен. Няма от какво да се вземат 10%, нито 18. Седем или осем милиона е загубата за тотализатора. Работата е, че тотализатора трябва да излезе на печалба и после от тази трибуна да делим печалбата за спорта и културата".

Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" е убеден, че проблемът може да бъде решен с правилно мениджиране: "Тези десет процента за културата много се радвам, че ще ги гласуваме, а въпросът е от тук нататък обаче да се вържат сметките".

Решено бе моментна лотарийна игра да се вписва в регистъра на централна компютърна система и към сървъра в НАП. Всяка транзакция ще се следи онлайн.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив