30 Септември 2024, 18:27 Днес (1) | Вчера (1)

Изчисляват загубите в резерва над 200 млн. лв.

25 Април 2005 08:56 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Разследващите разплитат една от най-големите афери на прехода

Фактът, че държавният резерв се източва с фалшиви банкови гаранции, е известен на службите поне от началото на миналата година. Първият сигнал идва от Националната разузнавателна служба. Категорични данни, че се подправят документи, МВР е успяло да събере за няколко месеца и до лятото на 2004 г. схемата вече е известна в НСБОП. Депутатът Йордан Бакалов твърди, че е бил снабден с доказателства за източването от служители на вътрешното министерство по "втория начин". Малко по-късно преписките, събрани от държавната агенция от антимафиоти, са предадени в прокуратурата и през декември хората на Никола Филчев съобщиха, че се разследва афера с щети за над 60 млн. лв. Източването на суровини от резерва не се ограничава само с горивата, а включва и зърно, и памук и др. По предварителни и неофициални изчисления на разследващите липсите са за над 200 млн. лв. Има данни, че половината от тях са от горива. По думите на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов обвиненията срещу шефа на държавния резерв са такива, че те ще се доказват с документи.
Междувременно депутати от опозицията продължиха да твърдят, че източването не е спирало, че 15 фирми са намесени в една от най-големите далавери на прехода и че трябва да има уволнения. Защо въпреки всички тези сигнали не се направиха рокади в ръководството на резерва - не е известно официално обяснение за това. Оставката на обвинения сега и. д. председател Йовчо Йовчев е искана многократно и пренебрегвайки сигналите от службите за извършваните измами под негово ръководство, той остава на поста. Кой е факторът, който отключи точно сега преследване срещу него от органите на реда, не е известно. Според опозицията става въпрос за предизборни ходове. Някои от депутатите са още по-категорични, като заявяват, че Йовчев се ползвал лично с протекции от възможно най-високото ниво - от кабинета на министър-председателя Симеон Сакскобургготски, а средствата от аферата били използвани за попълване на партийната каса преди началото на предизборната кампания.
Присъда
Директорът на държавния резерв Йовчо Йовчев остава в ареста, след като състав на Софийския градски съд постанови постоянна мярка задържане под стража въпреки аргументите на защитата за влошеното му здравословно състояние. Решението ще бъде обжалвано пред Апелативния съд в края на седмицата. Йовчев сам се предаде на органите на реда, след като главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов обяви, че е издадена заповед за издирването му. Според обвинителния акт, изготвен от Софийската градска прокуратура, Йовчев не е изпълнил служебните си задължения, с което е ощетил хазната с около 42 млн. лв. Пред Софийския градски съд вчера той заяви, че не е бил призоваван и не се е укривал. Как може един човек, който е на системи в болница, да се крие, попита той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7528
GBP 2.4796 2.4887 2.3468
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив