23 Юли 2019, 23:33 Днес (12) | Вчера (16)

"Лошите кредити" на гръцките банки през август са около 45% от отпуснатите заеми

08 Септември 2015 14:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 септември 2015, 13:02

Властите в Атина са се ангажирали да променят законите за корпоративна несъстоятелност

"Лошите кредити" на банките в Гърция, които достигнаха пик след въведения в страната контрол на капитала в края на юни, са отбелязали слабо понижение през август до 45% от всички отпуснати банкови заеми и вероятно ще продължат да се понижават, съобщава вестник "Катимерини", позоваващ се на оценки на гръцки банкери.

Според последни официални данни т.нар. "токсични кредити" - определение за кредити, които не се обслужват повече от 90 дни, са били в размер на 40,8% към края на първото тримесечие, предаде БНР. Кредитните портфейли на гръцките банки се влошиха рязко през юли, след като в края на предходния месец беше въведен както контрол върху движението на капитала, така и принудителна банкова ваканция, продължила пет седмици. През този период едва около 15% от кредитополучателите, които по принцип обслужват нормално задълженията си, са успявали редовно да покриват техните месечни кредитни вноски, посочва гръцкото издание.

Според информацията на "Катимерини" цели 80% от заемополучателите са почнали навреме да обслужват техните кредити през август, като гръцките банки очакват тази позитивна тенденция да продължи и занапред.

Гръцкият банков сектор страда от тежкото бреме на "лошите кредити" от доста години насам, но изглежда, че предстоят по-добри времена.

Според информация на агенция Ройтерс, отпреди няколко седмици властите в Атина са се ангажирали да променят законите за корпоративна несъстоятелност, като в същото време проведат и други реформи, които включват по-строги прегради, ограничаващи възможността от т.нар. "стратегически просрочвания" да се възползват лица, възползващите се от Закона за просрочените ипотеки на домове, както и увеличаване на броя на съдиите, за да могат те са се справят с натрупаните дела по несъстоятелност.

Тези стъпки, които са и част от постигнато през август споразумение с международните кредитори, вероятно ще доведе до справяне с огромния размер на "лоши кредити", които на този етап продължават да тежат върху гръцката банкова система.

Според договорената трета спасителна програма за Атина в размер на 86 млрд. евро, до 25 млрд. евро от тези средства ще бъдат използвани за рекапитализация на банките в страната, но според някои оценки общата сума може да се окаже далеч по-малка и в размер между 10 млрд. и 15 млрд. евро.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив