14 Октомври 2024, 13:17 Днес (1) | Вчера (0)

"Мобилтел" е готов за окончателна продажба

27 Май 2004 10:17 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

"Мобилтел" е готов за голяма сделка с някой от европейските телекоми, след като в сряда официално беше обявено реструктуриране в собствеността на компанията на безпрецедентна за Централна и Източна Европа стойност от 1.2 млрд. евро.

 "Мобилтел" е готов за голяма сделка с някой от европейските телекоми, след като в сряда официално беше обявено реструктуриране в собствеността на компанията на безпрецедентна за Централна и Източна Европа стойност от 1.2 млрд. евро.

В резултат на подписаното споразумение консорциум от седем частни институционални инвеститори влиза с 40% в мобилния оператор и заедно с оставащите три от досегашните австрийски акционери вероятно ще подготвят по-нататъшната продажба на "Мобилтел". По информация на агенция Ройтерс между заинтересуваните от подобна сделка са "Телеком Аустрия", британската "Водафон" и "Дойче телеком".


Изпълнителният директор на "Телеком Аустрия" Хайнц Зунд каза във вторник, че сериозно очаква да започне преговори със собствениците на "Мобилтел" скоро след като приключи сделката по миноритарния пакет. Според него компанията може да бъде купена от "Телеком Аустрия" до края на годината.


Същността на обявената сделка е, че досегашните собственици "изваждат" парите си от "Мобилтел", което се финансира по следната схема: 650 млн евро синдикиран банков заем, 450 млн. евро от консорциума, а 100 млн. евро от сметките на самия мобилен оператор. Както при всяко подобно изкупуване със заемни средства, дългът към банките от 650 млн. евро ще се изплаща впоследствие от самия "Моблител". По този начин евентуалният бъдещ купувач на компанията ще трябва да плати разликата между нейната стойност и финансовите й задължения.


В резултат на операцията към момента акционери в "Бидко" - компанията, собственик на "Мобилтел", през която се извършва сделката, са тримата австрийци Мартин Шлаф, Йозеф Таус и Херберт Корд, консорциумът, воден от "АБН АМРО кепитъл", "Ситигруп инвестмънтс" и "Комюникейъшън венчър партнърс" - американски инвеститор, специализиран в инвестиции в телекомуникационни и високотехнологични дружества. Участват още "Сандлер кепитъл мениджмънт", "Инова кепитъл", "Глобал файненс" и "3ТС венчър партнърс".


Единственият от досегашните притежатели на мобилния оператор, който излиза още на този етап от сделката, е австрийската банка БАВАГ.


Банковото финансиране по сделката е осигурено с помощта на консорциума и се води от "АБН Амро", "Ситибанк" и "ИНГ банк". Големината на синдикирания заем е другият рекорд за България по сделката, който се отбелязва в информациите на световните агенции. От общата сума 450 млн. евро са с петгодишен срок, а 200 млн. евро са отпуснати за една година. Според съобщението до медиите, изпратено от "Мобилтел", по-късно през тази година краткосрочният заем ще бъде рефинансиран чрез първата в българската корпоративна история емисия еврооблигации.


Според председателя на управителния съвет на "Мобилел" Херберт Кордт сделката и интересът на такива големи институционални инвеститори са показателни не само за доброто представяне на компанията, но и за развитието на българската икономика. Същото е мнението и на министъра на финансите Милен Велчев, според когото привличането на първокласни чуждестранни инвеститори показва икономическия прогрес и политическата стабилност в страната.


"Мобилтел" е най-големият български мобилен оператор. Клиентската база на компанията е 2.7 млн. души, а за миналата година дружеството е регистрирало печалба преди данъчно облагане, лихви по заеми и амортизация в размер на 272 млн. евро при продажби за 432 млн. евро. Пазарният дял на дружеството според съобщението за пресата от компанията е 44%.


Наблюдатели коментират, че ако Майкъл Чорни действително до момента е бил запазил влиянието си в "Мобилтел", както се твърдеше на пазра, то вчерашната сделка слага край на това. Подобно "оттегляне" дава възможност на големите европейски телекоми да придобият начисто "Мобилтел".

 

Телекомуникационният регулатор все още не се произнесъл за сделката


Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е получила от "Мобилтел" искане за разрешение за прехвърляне на акциите, но все още не се е произнесла по него. Това съобщи председателят на комисията Гергана Сърбова.


"Мобилтел" заявил, че желае да бъде запазена търговската тайна за новите акционери в дружеството. Телекомуникационният регулатор е потърсил становище от МВР, Министерството на отбраната и контраразузнаването дали сделката не застрашава националната сигурност, преди да вземе решение. Сърбова не се ангажира с конкретен срок, в който комисията ще се произнесе.


До момента КРС е дала мнение, че няма проблем с лиценза на "Мобилтел" при евентуална сделка. Това становище дава възможност на оператора да подпише споразуменията с новите акционери и да финализира продажбата на пакета от акции. Неотдавна Комисията за защита на конкуренцията разреши покупката на 40% от акциите от регистрираното в България дружество "БидКо" и вливането на оператора в същата компания. Акционери в нея са "М-тел холдинг“ с 60% и „Страйп инвестмънтс“ - Люксембург, с 40%. Собствениците на „М-тел холдинг“ пряко или косвено са и собственици на досегашния притежател на „Мобилтел“ - „Мобилтел холдинг Гмбх“ - Виена, основно Мартин Шлаф и Йозеф Таус. „Страйп инвестмънтс“ пък е собственост на друга люксембургска фирма - „Интернешнъл пирамидс холдингс“. През миналата седмица изпълнителният директор на "Мобилтел" Ерик Хойген заяви, че компанията държи 70% пазарен дял. Той обяви, че приходите на оператора през миналата година възлизат на 450 млн. евро. Според него дружеството очаква ожесточена конкуренция на пазара след появата на трети GSM оператор. Очакванията на ръководството на компанията са абонатите й да достигнат 3.2 млн. до края на 2004г. Намеренията са "Мобилтел" да вложи 100 млн. евро в развитие на мрежата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив