09 Октомври 2024, 05:31 Днес (0) | Вчера (2)

"Муудис" не мисли да подобрява рейтинга на България до 1 година

03 Февруари 2004 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Агенцията се съмнява в конкурентоспособността на икономиката ни

През следващите девет до дванадесет месеца "Муудис" няма да промени кредитния рейтинг за България, съобщи пред "Дойче веле" водещият аналитик в немския сектор на "Муудис" Александър Кокербек. Според него авторитетната рейтингова агенция продължава да питае съмнения относно конкурентоспособността на икономиката ни. Финансистът подчерта, че страната ни не е разрешила редица структурни проблеми и това е оказало натиск върху валутния борд. "Искаме да видим дали България ще успее да се справи с тези предизвикателства и дали в страната ще се получи необходимият за това политически консенсус", изтъкна германският финансист.
По думите му икономиките на България и Румъния още нямат качеството да бъдат оценявани за пригодност да привличат капиталовложения, т.е. да получат инвестиционен рейтинг.
За разлика от двете балкански държави, кандидатки за европейско членство, останалите десет източноевропейски кандидатки вече имат стабилни инвестиционни рейтинги.
Водещият аналитик в германския отдел на "Муудис" изтъкна добрите перспективи за растеж на българската икономика. Те са свързани с напредващата европейска интеграция на страната. От българската икономика се очаква сравнително висок растеж през годината независимо от сложната конюнктура в Европа и проблемното за износа пакетиране, в кавички, на лева ведно със скъпото евро. Според Кокербек понастоящем националните финанси на България се ръководят от високопрофесионален екип. Доказателство за това е операцията по преструктурирането на външния дълг на страната чрез еврооблигационни емисии.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7809
GBP 2.4796 2.4887 2.3306
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив