30 Септември 2024, 12:34 Днес (1) | Вчера (1)

Намаляват данъците за отглеждане на деца

16 Януари 2006 11:48 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

До 1000 лева ще е глобата за деклариране на неверни данни

Родителите на деца до 18 г. от тази година ще могат да се възползват от възможността за намаляване на данъчната основа, върху която им се начислява данъкът върху доходите. Това стана с въвеждането на семейното подоходно облагане. Реда и условията за ползване на облекченията бяха разяснени вчера пред журналисти от експерти на Националната агензия за приходите /НАП/.
Размерът на сумата, с която ще се намалява данъчната основа, е съответно 360 лв. за едно дете, 780 лв. за две и 1140 лв. за три и повече деца. Правото за намаляване ще се ползва от единия от родителите, като експерти съветват това да е този с по-високи доходи. При подаване на заявлението вторият родител декларира, че няма да ползва същото данъчно облекчение. Ако родителите са разведени, правото се ползва от този, на когото съдът е присъдил отглеждането на детето. В случай на съжителство без брак от данъчното облекчение ще се ползва майката.
Декларациите могат да се подават в териториалните дирекции на НАП по постоянен адрес, в пощенските клонове с обратна разписка и чрез интернет. При подаване по пощата важи датата на пощенското клеймо. Срокът тази година е 17.04., тъй като 15-ти април се пада събота. От НАП уточниха, че не се изисква прилагането на никакви допълнителни документи, като например акт за раждане на детето. Подаването става лично или от упълномощен представител, за когото не се изисква нотариално заверено пълномощно.
Глобата за неподаване на декларация в срок е до 500 лева, а за посочване на неверни данни - до 1000 лева. При повторно нарушение глобите се определят в по-висок размер.
Патентният данък ще се декларира до края на януари, като може да се ползва 5% намаление при плащането му в този срок. Данъкът може да се разсрочи и на 4 равни вноски.
Във връзка с преминаването на офисите на новата Агенция за приходите изцяло към безкасово плащане, НАП вече няма да събира глобите, наложени от КАТ. Досега това правеше данъчната администрация, която НАП наследи. Би следвало глобите да се събират доброволно от съответния орган, който ги е наложил, а неизрядните платци да се предават на Агенцията за държавни вземания, уточниха от НАП. Въпросът обаче все още търси своето решение, като съществува възможност, ако това се договори, глобите да бъдат събирани от общините, където вече се плащат местните данъци и такси.
Органите на НАП не могат да откажат приемането на данъчна декларация, освен ако не е подписана или ако се подава от неупълномощено лице. Освен това, те са длъжни да оказват съдействие при попълването им. От НАП бяха категорични, че в новия Данъчно-осигурителен процесуален кодекс /ДОПК/ не са заложени никакви правомощия на органите по приходите, които да надвишават предишните правомощия на данъчните органи. ДОПК дори отнема възможността за извършване на претърсване и изземване, която данъчните имаха от 2000 г. досега. Претърсванията и изземванията не са отпаднали като способ за събиране на информация, но занапред ще се извършват от органите на МВР. От НАП очакват това да повиши качеството на събираните доказателства и тяхната безспорност по време на наказателния процес.
ДОПК улеснява и процедурите за бизнеса, като за новорегистриращите се фирми няма да се изисква да подават декларация пред НАП. Агенцията ще се информира служебно от Агенцията по вписванията и от банките за новоразкритите сметки.
Новият Кодекс регламентира и възможността за електронен обмен на информация между НАП и клиентите й. Освен правото да изпращат чрез интернет документи до Агенцията при наличието на електронен подпис, клиентите ще получават на e-mail заявена информация, която НАП е длъжна да им изпраща.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив