06 Октомври 2024, 05:42 Днес (0) | Вчера (0)

Опасяват се България Еър да не повтори схемата "Балкан"

29 Октомври 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Шефът на националния превазвач бил свързван със Ситрад Еърлайн ИЛИАНА ТОНЧЕВА

Ситрад Еърлайн се готвела да купи България Ер и да приложи схемата на източване, както планираше да стори това с Балкан, преди да фалира, предупредиха източници от бранша. Според тях настоящият шеф на националния превозвач Константин Тасков бил свързан със Ситрад Еърлайн АД. Преди време Тасков дори бил спряган да оглави частната авиокомпания.
Приватизацията на България Ер се бавела, защото се предвиждало Ситрад да участва в нея според плана, който навремето предвиждаше за Балкан, алармират запознати. Ситрад, която тогава бе наела на лизинг 5 самолета Боинг, предлагаше да подпише договор за съвместна дейност с Балкан. Според единия от собствениците на частната компания Валентин Михалков бившия национален превозвач можел да погасява дълговете си като прибира 20% чиста печалба, без да изразходва допълнителни средства, без да влага инвестиции, да набира и да обучава летателен персонал. Това щяло да бъде грижа на Ситрад. Според източници от бранша обаче бившият транспортен министър Пламен Петров и Ситрад не се разбрали за покупката на Балкан. Затова Петров се опънал да лицензира Ситрад Еърлайн. Появи се дори информация, че за да регистрира компанията, бившият министър е поискал подкуп в размер на 4 млн. USD. Тогава от Ситрад опровергаха информацията за подкупа. Според запознати предстояло компанията да бъде регистрирана като авиопревозвач от Гражданска въздухоплавателна администрация.
Предвиждало се Ситрад да представи бизнесплан, според който България Ер щяла да запази позициите си национален превозвач. Ако се изберял чужд купувач, той щял да направи България Ер регионален превозвач и компанията постепенно да изчезне от пазара, настоявали от Ситрад. Летейки на къси разстояния, България Ер щяла да трупа загуби. Затова от Ситрад предлагали да свържат европейските дестинации с няколко междуконтинентални линии. От Ситрад били убедени, че България Ер ще спечели, ако увеличи броя на средните дестинации - до Европа и Средния изток, което дори световните превозвачи не планират.
 
Кандидатът
Ситрад Еърлайн е регистрирана от Софийския градски съд през 2001 г. като ЕАД с едноличен собственик Валентин Михалков. Дружеството е с капитал от 160 хил. лв. и предмет на дейност превоз по въздух и други въздухоплавателни услуги, авиационна и стопанска дейност по наземно обслужване на територията на летище. През 2002 г. дружеството става АД, като в съвета на директорите влиза Михаил Цирингакис, който заедно с Валентин Михалков е изпълнителен директор на компанията. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив