16 Октомври 2024, 13:27 Днес (3) | Вчера (3)

Пазарът влияе отрицателно на пенсионните фондове

21 Юни 2004 07:54 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Очаква се дружествата да наваксат още през следващия месец

Орицателна доходност при пенсионните фондове се очакваше, тъй като през последната половин-една година дълговите пазари вървят надолу. Най-вероятно тази тенденция в световен мащаб ще продължи поне още толкова, което неминуемо ще окаже негативно влияние върху резултата от техните инвестиции, заяви Стоян Тошев, изпълнителен директор на TBI Asset Management. Според него това отрицателно влияние обаче би могло да бъде ограничено и някои фондове го правят. Важно е и как ще се развива рисковата премия на страната. При повишаване на кредитния й рейтинг има вероятност тя да се свие. В краткосрочен и средносрочен план резултатът може да бъде положителен или отрицателен за българските дългови пазари.
Няма официална информация за отрицателна доходност, заяви д-р ик. н. Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Според него дори и някои от дружествата да са реализирали такъв за май, това не е нещо, което не би могло да се случи. Чилийските пенсионни фондове, които към момента управляват активи за 38 млрд. USD, през своята 20-годишна история са отчели три или четири пъти отрицателна годишна доходност. От своето съществуване българските фондове отчитат за пръв път такава. Според него едва ли можем да виним дружествата, защото това не е резултат на управленска грешка, а от ситуация, която се дължи на пазара. Според София Христова, изпълнителен директор на ПОД Алианц България, се преследват съмнителни корпоративни интереси и се подкопава доверието към пенсионната система.
Коментираните дружества с отрицателна доходност са ПОД Алианц България, ПОК ДСК-Родина, Ай Ен Джи ПОД и ПОАД ЦКБ-Сила. Има обаче механизъм, който защитава интересите на осигурените лица - наредбата за гарантиране на минимална доходност при задължителните фондове. Очаква се тази ситуация да бъде преодоляна и в края на шестмесечието дружествата да намалят негативния резултат и дори да отчетат положителен. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7918
GBP 2.4796 2.4887 2.3376
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив