24 Септември 2024, 23:38 Днес (3) | Вчера (0)

Пенсиите на 5 милиона българи потънаха в БТК

04 Февруари 2005 09:00 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

К. Пенчев и компания разиграват политически фарс в храма на Темида

Символът на съдебната власт е богинята Темида, която винаги е с вързани очи. Защото олицетворява справедливост и безпристрастност. Превръзката на българската Темида обаче все по-често пада. А някои политици редовно влизат в ролята на непоклатимия Зевс и нареждат на независимите магистрати какво и как трябва да решат. Дори ако трябва да престъпят закона. Магистратите все повече си вярват, че са недосегаеми. И действията им стават все по-непредпазливи и прозрачни. Но идва часът на истината. И за съдии, и за политици. Както този момент дойде и за БТК.  
 Отдавна се видя, че съдебните дела около телекома са чиста проба политически. Макар че действието около БТК се развива в храма на Темида, някой отвън усърдно от доста време дирижира процеса. Въпросът е: За кого работят магистратите? И чии интереси защитава шефът на Върховния административен съд Константин Пенчев?
Истината е, че решенията за третия GSM лиценз не са друго, освен политическа манипулация и гавра със законите на страната.
Каква е историята? През август петчленен състав на ВАС реши, че БТК може да изгражда GSM мрежата си преди окончателното произнасяне на съда дали телекомът изобщо с право е получил лиценз за мобилен оператор. Така магистратите отмениха решението на тричленен състав на ВАС, с което бе спряно предварителното изпълнение на лиценза. За да се подсигури комфорт при окончателното произнасяне, съдът услужливо отстрани от производството "М-Тел" и "ГлоБул".
Това стана по молба на БТК и Комисията за регулиране на съобщенията, която даде лиценз за GSM оператор на телекома.
Като страна по делото бе оставена само фирмата "Тафетта Лимитид". Скандалът обаче не свърши дотам. Това решение бе взето през август - отпускарски период, в който магистратите бяха по морето, а не в съдебните зали. Набързо бяха събрани шепа съдии - специалисти по данъчно право. Те също толкова бързо скалъпиха текст за който се твърди, че даже не е писан от тях. След като прокуратурата поиска второ спиране на изпълнението на лиценза, отново бе извършена манипулация.
Този път петчленката, без да си направи труда да вземе и прочете делото от канцеларията, отмени и това аргументирано решение. Магистратите си затвориха очите, че самата лицензия също е обжалвана. И че разследването на КЗК за недопустима държавна помощ още е в ход.
Поредната гавра с българското законодателство стана в деня, когато премиерът Симеон Сакскобургготски, външният министър Соломон Паси и министърът по евроинтеграцията Меглена Кунева бяха в Брюксел. И срещите на министър-председателя бяха на най-високо ниво - с новия председател на Европейския парламент Жозеп Борел и с министър-председателя на Люксембург Жан Клод Юнкер, чиято страна пое председателството на Европейския съюз от 1 януари 2005 г.
По същото време в България хората на Константин Пенчев, без да им мигне окото, нарушиха в съда и морала, и законите. А правителствените чиновници осигуриха нов комфорт
на новите собственици на БТК, като им харизаха и третия GSM. За да стане това, бе направена серия от гаври с шефа на Комисията за регулиране на съобщенията Георги Александров. За първи път Министерски съвет го уволни на 13 май 2004 г. С мотива, че не се справя с работата в комисията. Което е абсолютно против закона и драстична намеса в работата на независимия регулатор. В началото на август петчленен състав на ВАС го върна на работа. Четири дни след това на "Дондуков" 1 отново го махнаха. С мотив, че е заплаха за националната сигурност.
Александров нямал разрешение за достъп до класифицирана, т.е. секретна информация. И била налице "обективна невъзможност да изпълнява задълженията си". Тогава експерти коментираха, че козът с националната сигурност се използва, за да се прикрият истинските причини за махането на неудобния шеф. И може да се използва срещу всекиго. Но в закона ясно е разписано, че допуск за работа със секретна информация се иска само при необходимост. Това призна и шефката на Комисията за сигурността на информацията Цвета Маркова с последните изменения на закона.
Уволнението на Александров събуди много въпроси включително и в Брюксел. В този момент стана ясен докладът на Европейската комисия, в който страната ни получи доста критики по отношение на независимостта на КРС. Докладът бе подготвен, преди в Брюксел да разберат, че Александров отново е уволнен. Любопитно е докъде ще стигнат критиките на Европа в новия доклад? Нещо повече. Независимо от това, че тричленният състав на Върховния административен съд отново възстанови на работа шефа на съобщенията, окончателно решение още няма, тъй като премиерът обжалва.
Шамарите от Брюксел обаче не притесниха Константин Пенчев. И е повече от ясно, че той не взима заплатата си, за да бди над справедливостта. Поредният пример е делото за държавната помощ за третия GSM лиценз. Комисията за защита на конкуренцията, след инфарктни заседания и с абсурдни аргументи (въпреки неоспоримите доказателства), реши, че предоставянето на лиценза на БТК за 25% от дължимата такса не е държавна помощ. Сега магистратите са на ход. Защото това решение естествено влезе в съда. Законът обаче е нов и няма подобни дела досега. Единственото специализирано отделение на ВАС е петото. И като доказателство, че магистратите действат повече като политици, отколкото като слуги на Темида - г-н Пенчев вкара делото в някакво си четвърто отделение, което хал хабер си няма от подобна тематика. С което фарсът стана пълен.
Но и Пенчев, и управляващите сигурно са пребледнели, когато видяха какво се случи с БТК на борсата. Пазарът доказа, че сделката е грабеж за държавата и подарък за новите собственици. Факт е, че миноритарният дял бе продаден пет пъти по-скъпо от 65-те процента, които "Вива венчърс" купи за жалките 230 млн. евро. Цената на акция стигна до 1320 лева. А платената от "Вива" е някакви си 97-98 лева. А колко ли щеше да струва третият GSM лиценз, ако бе продаден на търг? Очевидно е дошъл моментът, в който трябва да се направи ревизия на сделката. И ако никой не намери смелост да сезира антимонополната комисия, то членовете й да се самосезират. Защото очевидно има отказано вземане от страна на държавата. Което никак не е малко. Разликата между реалната цена и платената от "Вива" е минимум 700 млн. лева. Което са 4 666 667 минимални заплати. И над 5 млн. пенсии.
Сега е времето на съдиите да покажат, че България е правова държава, законът е над всичко и страната ни е готова за ЕС.
А г-н Пенчев не трябва да забравя, че като висш служител на Темида и той подлежи на съдебен контрол. И трябва да служи на закона и справедливостта, а не на политическите си приятели и бившия си началник.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7515
GBP 2.4796 2.4887 2.3308
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив