15 Октомври 2024, 15:18 Днес (2) | Вчера (3)

Подготвят Петканов за шеф на Сметната палата

24 Юни 2004 08:06 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Новият председател на Сметната палата трябва да бъде излъчен до края на тази сесия на парламента

НДСВ обмисля вариант за смяна на министъра на вътрешните работи Георги Петканов до края на лятната ваканция. По неофициална информация МВР шефът ще оглави Сметната палата, като на 13 октомври изтича 9-годишният мандат на сегашния председател Георги Николов. За евентуалната номинация на Петканов за председател на Сметната палата експертите научиха от в. ПАРИ, като по думите им не е лишена от логика. Като професор в Софийския университет Петканов е участвал в работната група, която подготви Закона за Сметната палата през 1995 г., след което е консултирал правилника за приложението му, припомниха те. Той има научни разработки в областта на контрола и данъчнооблагателните актове. От 1997 г. е и арбитър при Арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата.
 Новият председател на Сметната палата трябва да бъде излъчен до края на тази сесия на парламента, тъй като според закона това трябва да стане най-късно до 2 месеца преди изтичането на мандата на настоящия, т.е. наследникът му трябва да е ясен до 13 август, но тогава парламентът е във ваканция. Сред другите спрягани кандидатури са председателите на бюджетната комисия - Нина Радева, и на икономическата - Валери Димитров, както и членовете на Сметната палата Надежда Сандолова и Кадир Кадир, и директорката на Агенцията за държавния вътрешен финансов контрол Гинка Драганинска. Според запознати Драганинска няма шансове за този пост, Кадир се посочва колкото за цвят. Самата Нина Радева заяви пред в. ПАРИ, че за нея би било чест, ако й го предложат.
Очаква се управляващите да предложат за мястото на Петканов депутата от вътрешната комисия и председател на подкомисията за контрол върху дейността на специалните служби Наско Рафайлов. Рафайлов е бивш шеф на РДВР-Варна и в същото време е политическо лице, което е изискване за поста министър. Не за първи път се говори публично за смяна на Петканов. Кариерата му на вътрешен министър бе белязана от скандала около доклада на МВР за организираната престъпност, който придоби характер на донос. Народни представители от мнозинството тогава не скриха негодуванието си от факта, че работи против колегите си - първо скандал с подслушването на правосъдния министър Антон Станков, после - компроматна война срещу финансовия Милен Велчев. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7881
GBP 2.4796 2.4887 2.3365
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив