29 Септември 2024, 12:28 Днес (0) | Вчера (0)

Пореден скандал на сексуална основа разтресе Лондонското Сити

12 Май 2005 09:03 INSMARKET по статията работи: 2
A+ A-

Бивш банкер от британската финансова компания HSBC подаде иск срещу бившите си работодатели за това, че е бил "незаконно" уволнен заради сексуалната му ориентация.

Искът е поредният в растящия списък от съдебни процеси срещу финансовите компании в Лондонското Сити за дискриминация на сексуална основа, коментира агенция Reuters.
Питър Люис е бил назначен за шеф на отдела за глобална търговия с акции в HSBC през септември миналата година - работа, която му осигурява годишен приход в рамките на 1 млн. британски лири ($1.9 млн.), но впоследствие е бил уволнен от ръководството през февруари тази година, когато е станало известно, че е гей.
Искът е подаден от адвокатите на Люис в специализирания съд по заетостта.
От своя страна представители на финансовата компания са посочили, че "Люис е уволнен за лошо поведение и това решение е взето правилно. Ние ще защитим позицията си пред съда енергично", - е коментирал говорител на HSBC.
Адвокатът на Люис - Алисън Доуние от юридическата фирма Bindman and Partners е бил категоричен пред агенцията, че клиентът му е преследван на сексуална основа и че делото ще приключи с успех.
Засега и двете страни отказват да посочат подробности по спора, но новото британско законодателство от 2003 година защитава правата на хората с нестандартна сексуална ориентация като част от личните им права, коментира агенцията.
В момента водещата немска Deutsche Bank също води дело по иск за дискриминация на сексуална основа. Бившият бизнесмениджър в немската компания Сид Саид заведе дело, защото е бил уволнен заради това, че е хомосексуалист.
Точно преди месец швейцарската финансова компания UBS AG беше осъдена снощи да заплати $29.2 млн. на бивша своя служителка като компенсация за нанесени морални и материални щети.
Решението на Ню Йоркския федерален съд се базира на жалбата на Лаура Зубулейк, която обвини бившата си компания в сексуален тормоз, сексуална дискриминация, сексизъм и откровено женомразки изказвания, правени в нейно присъствие.
Решението слага край на проточилото се три години дело, след като през 2002 година Зубулейк подаде жалба срещу подразделението на UBS AG в САЩ.
В иска се посочва още, че тя е била уволнена, след като тя е сигнализирала Американската Комисия за равнопоставеност на половете (Equal Employment Opportunity Commission) за дискриминацията, както и че този факт е станал извеен на работодателите й, след като те незаконно са проникнали в електронната й поща.
UBS незабавно отрече обвиненията и каза, че ще обжалва съдебното решение, по силата на което трябва да изплати на Зубулейк обезщетение за нанесени вреди в размер на $9.1 млн., както и $20.1 млн. глоба.
"Крайно сме разочаровани от решението на съда. Оценяваме наложеното наказание като прекалено строго", - се посочва в разпространено прессъобщение на UBS.
От своя страна адвокатът на ищцата - Джеймс А. Батсън от юридическата кантора Liddle & Robinson L.L.P. посочва, че към момента, когато Зубулейк е била уволнена, нейната заплата е била в размер на почти $500 000 годишно и загубите, посочени в иска отразяват пропуснатите ползи.
Обезщетение от $29.2 млн. по подобен иск е най-високото, което някога е постановявал американски съд.
Обикновено подобни дела се решават извън съда и вероятността ищецът да спечели е голям. Разбира се има и изключения.
Бившият старши ръководител в Merrill Lynch - Стефани Вилалба през декември миналата година загуби делото по което съдеше работодателите си за дискриминация на сексуална основа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Браво на UBS - най после и нормалните направиха нещо! За съда е ясно -педали, пардон хомосексуалисти,де!
#1 | от Simeonov | преди
Znae mnogo tozi, koito znae poleznoto.Birkano im v DNK,na geiovite,dano .....
#2 | от TIARA | преди
Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив