12 Октомври 2024, 09:24 Днес (0) | Вчера (5)

Проектът Цанков камък N1 в класация на Euromoney

05 Април 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Инвестицията е на стойност 219 млн. евро

Изграждането на хидровъзел Цанков камък беше определено от авторитетното британско издание Euromoney за най-добре структурирания проект във финансово отношение за 2003 г. Строежът на ВЕЦ и язовир Цанков камък започна на 25 март 2004 г. по пилотен проект, одобрен въз основа на меморандум за двустранно сътрудничество между България и Австрия от 2002 г. Инвестицията е на стойност 219 млн. евро. Участието на Австрия в съвместната реализация ще й позволи да купува от нас всяка година след старта на хидровъзела по 280 хил. т спестени емисии въглероден двуокис и да ги използва за покриване на задълженията си по Протокола от Киото. С получените средства НЕК ще погасява задълженията си по заемите, изтеглени за строежа. Търговията с емисии въглероден двуокис е виртуална, но ще се извършва с реални пари. Протоколът от Киото задължава всяка държава да поддържа определени нива на изхвърляните в атмосферата вредни вещества. Австрия след 2007 г. ще превишава тази норма. За емисиите в България се счита, че ще са под минимално допустимите нива. За да компенсира своето замърсяване, Австрия ще купува от България "чиста атмосфера". Тя се измерва в тонове въглероден двуокис, които са спестени от работата на екологични електро- и топлоцентрали. В случая Австрия ще купува емисиите, спестени от хидровъзел Цанков камък. Инвеститор в каскадата е НЕК, а изпълнител - консорциум от австрийски фирми. Финансирането е без държавни гаранции с експортен и търговски кредити. ВЕЦ Цанков камък ще е с мощност 85 МВт и ще влезе в експлоатация през 2007 г., 48 месеца от началото на строителството. Според изпълнителния директор на НЕК Васил Анастасов инвестицията ще се изплати за 20-25 години, а себестойността на тока ще е 4.5 евроцента за киловатчас. Изграждането ще стимулира и развитието на регионалната инфраструктура и комуникации.

СПРАВКА В. ПАРИ

През 2003 г. НЕК подписа договор с Vа Tech Hydro GmbH&Co, Австрия за електромеханичната част на хидровъзела на стойност 47 млн. EUR. С Alpine Mayreder Bau Gmbh и Verbundplan GmbH има договор за строителство на обекта за 127.989 млн. EUR.

НЕК сключи и координационен договор с трите фирми. Компанията подписа споразумение за експортен кредит с Bank Austria Creditenstalt, Fortis Bank-Белгия, Osterreichische Volksbanken AG-Австрия, Raiffeisen Zentralbank Osterrech AG-Австрия и Societe Generale-Франция на стойност 100 млн. EUR. Той се гарантира от австрийската OeKB.Сключени са споразумения и за 4 търговски кредита с Credit Swisse Boston International. Дни преди да започне изграждането на новата мощност, Държавната комисия за енергийно регулиране допълни лиценза на НЕК за производство на електричество от ВЕЦ и ПАВЕЦ с новата ВЕЦ Цанков камък. Комисията разреши на НЕК да сключи договори за особен залог и ипотеки върху съоръженията, оборудването и терена, предназначени за използване във ВЕЦ Цанков камък. С тези ипотеки компанията обезпечава задълженията си по кредитите, теглени за проекта.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив