15 Октомври 2024, 01:17 Днес (0) | Вчера (3)

Сменят Керемедчиев от пакта за стабилност

11 Юни 2004 07:57 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Оставката била заради изявленията му за Дунав мост 2 и защита на корпоративни интереси в РВД

Финансовият министър Милен Велчев е поискал оставката на специалния координатор на Пакта за стабилност за България Милен Керемедчиев, научи в. ПАРИ. Според източници на вестника Велчев настоява за това в писмо, изпратено до външния министър Соломон Паси преди дни. Причините за смяната на Керемедчиев били две, твърдят запознати - изявленията му за проблеми с усвояването на парите за строителството на Дунав мост 2 и защита на корпоративни интереси в РВД. От финансовото министерство заявиха, че не знаят за такова писмо, в транспортното също нямаха информация по въпроса. Самият Керемедчиев заяви пред в. ПАРИ, че с нищо не е навредил на интересите на страната, и е убеден, че искането за неговата оставка е само слух.
Миналата седмица Керемедчиев обяви, че Европейската инвестиционна банка може да преразгледа споразумението с България за финансирането на проекта за Дунав мост 2. Той цитира писмо на румънската страна до Ерхард Бусек, координатор на пакта за Югоизточна Европа, в което се казва, че България бави строителството на моста. Тогава от транспортното министерство контрираха, че идейният проект за моста е готов и е одобрен и от Румъния. След седмица Керемедчиев промени становището си, като заяви, че Пактът за стабилност няма да ни налага санкции за втория мост на Дунав.
Друга причина за смяната на Керемедчиев била, че той като член на Контролния съвет на Ръководство въздушно движение защитавал корпоративни интереси. Според запознати Керемедчиев лобирал дъщерна фирма на италианската Аления Маркони, доставила новите радари на РВД, да поеме техническата поддръжка на системата. Това на практика означава частична приватизация на предприятието. Предвиждало се 80% от поддръжката на всички радарни инсталации у нас да се поеме от български, а 20% - от италиански специалисти.
 
КООРДИНАТОРЪТ
ПРЕДИ да оглави Пакта за стабилност за България Милен Керемедчиев беше заместник на Николай Василев в икономическото министерство. След рокадите в правителството през юли 2003 г. Василев настоявал той да остане негов заместник и в транспортното министерство. Премиерът Симеон Сакскобургготски обаче се противопоставил. Според запознати името на Милен Керемедчиев се свързваше с яхтения скандал. Тогава той отрече пред в. ПАРИ да е бил на яхтата на Иван Тодоров-Доктора. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7881
GBP 2.4796 2.4887 2.3365
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив