13 Октомври 2024, 17:19 Днес (0) | Вчера (0)

"Фрийдъм хаус": Свободата на словото в България намалява

04 Май 2004 BBC по статията работи:
A+ A-

Американската неправителствена организация "Фрийдъм Хаус" публикува доклад за свободата на медиите, в който България е поставена в групата на десетте държави, за които организацията твърди, че са пример за ограничаване на свободата на медиите през 2003 година.

Американската неправителствена организация "Фрийдъм Хаус" публикува доклад за свободата на медиите, в който България е поставена в групата на десетте държави, за които организацията твърди, че са пример за ограничаване на свободата на медиите през 2003 година.

Най-големите проблеми на българските медии според доклада са политическият контрол върху електронните средства за информация, политизиране на процедурата по издаване на лицензии и манипулация при рекламите. Освен това "Фрийдъм Хаус" посочва намесата на престъпни групировки в управляването на медиите и склонността на българските журналисти към автоцензура по разбираеми причини, в това число увеличаването на съдебни дела срещу журналисти.

Ваня  Гетова от Българската редакция на Би Би Си попита медийния експерт на Би Би Си Ник Хайъм дали изводите в доклада на "Фрийдъм Хаус" означават, че свободата на словото в България е намаляла при сегашното правителство?

-  Докладът на "Фрийдъм Хаус" не прави конкретна отправка и не отправя конкретни обвинения към сегашното правителство. Организацията говори за управлението изобщо. Предполагам, че би могло да се заключи, че нещата са се влошили през последните няколко години. Докладът обаче не обвинява само правителството, а и широк кръг от обществени фактори. Бих добавил, че всички подобни проучвания на международни организации нямат начин да измерят абсолютно обективно явления като влошаване на свободата на медиите.

Представител на управляващата коалиция в България заяви, че причината за тези отрицателни международни оценки е опозицията, заради подавани от нея сигнали. Възможно ли е според Ник Хаям сигналите на опозицията да са причина за отрицателните заключения в доклада?

- В случая думите на една група хора противостоят думите на друга група хора. Очевидно "Фрийдъм Хаус" са взели предвид всички оплаквания, които са били отправени от опозицията, но това в никакъв случай не е единственият им източник на информация. Според мен би било твърде елементарно да се каже, че този доклад отразява мнението само на опозицията в България. Тя е само един от факторите, които организацията е взела предвид при изготвяне на доклада си.

"Фрийдъм Хаус" отчита като една от причините за намаляване на свободата на българските медии автоцензурата, която самите журналисти си налагат. Доколко автоцензурата ограничава свободата на словото?

-  Автоцензурата е могъщ фактор в ограничаване свободата на медиите в много страни. Не се налага да се приемат закони, които да забраняват на журналистите да правят разкрития, ако в страната съществува климат на автоцензура, когато самите журналисти или техните редактори не са склонни да поемат рискове. "Фрийдъм Хаус" очевидно е на мнение, че в България съществува такъв климат, при който журналистите не искат да вземат отношение по определени теми и в определени случаи.

Организираната престъпност е цитирана като причина за ограничаване свободата на медиите в България. Този фактор е посочен и за други страни като Молдова, Боливия, Филипините, дори и Италия. Според Ник Хаям няма готова рецепта за решаването на този проблем, но какво, все пак, може да направи всяко правителство, решено да защити свободата на медиите?

-  Правителствата трябва да се въздържат от приемането на закони, които биха ограничили журналистите в тяхната работа. Управляващите трябва да демонстрират по-ясно, че има свобода на медиите. Също така властите трябва да се въздържат от воденето на дела за клевета срещу журналисти, които не се харесват на правителството. Що се отнася до борбата срещу престъпността и корупцията, тя е важна не само за свободата на словото. Това е основно условие за здравословно, сигурно, процъфтяващо общество.

Какви могат да бъдат последиците от доклада? 

- Една от последиците от доклада на "Фрийдъм Хаус" е, че той може да повдигне  нови въпроси във връзка с приемането на България в Европейския съюз. Основно условие за европейско членство е спазването на човешките права, а те включват свободата на медиите. Фактът, че уважавана международна организация е повдигнала въпрос за нарушения в тази област не е добра новина за България.

Мнение на медийния експерт на Би Би Си Ник Хайъм в интервю за Българската редакция на Би Би Си.  
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив