14 Октомври 2024, 11:20 Днес (0) | Вчера (0)

Холдингите са първите дружества за къси продажби

25 Май 2004 10:13 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Инвестиционните среди са за създаването на общ фонд за заемни ценни книжа

Само две са компаниите, които отговарят на изискванията, заложени в представената от КФН проектонаредба за маржин покупки, къси продажби и заемане на ценни книжа.
За да може акции на едно дружество да бъдат обект на къси продажби и маржин сделки, е необходимо ценните му книжа да са били търгувани на поне 15 от последните 20 борсови сесии, минималният среднодневен оборот да не е по-малко от 10 хил. бр., като не повече от 20% от сделките са извършени от един инвестиционен посредник. При изчисляването не се включват блоковите сделки и посредниците, които са изпълнявали ролята на маркет мейкър, се казва в разпространения проект. Друго важно изискване е цената при къса продажба да е по-висока или равна на котировката на последната сключена сделка с ценните книжа и цената на откриване /последният текст ще претърпи редакция/.
Наредбата е малко консервативна, но това е по-добрият избор особено за начало, заяви Апостол Апостолов, председател на Комисията за финансов надзор, по време на обсъждане на наредбата с представители на инвестиционната общност в четвъртък. Готови сме да разгледаме вариант за минимален оборот от 5 хил. броя ценни книги и търговия през последните 18 борсови сесии и 40% дял от оборота да е извършен от един посредник. По този начин броят на дружествата, които ще изпълнят изискванията,
 
ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ Т ДВЕ НА ПЕТ
продължава той. Според публикувано проучване на investor.bg компаниите са Синергон холдинг, Доверие обединен холдинг, Индустриален холдинг България, Българска холдингова компания и Петрол.
При така формулираните изисквания ще преобладават холдинговите дружества, чиито цени са в рамките на 1-3 лв. и имат множество миноритарни акционери, заявяват експерти. Доста по-трудно от гледна точка на налични свободни средства на пазара е достигането на подобни обороти с доста по-атрактивните тютюневи дружества /цените на акциите на София БТ и Благоевград-БТ са над 100 лв., което изисква среднодневен оборот от над 500 хил. лв. за всяка/.
 
КОМПЕНСАТОРКИТЕ
засега няма да може да бъдат обект на къси продажби и маржин сделки, заявиха от КФН по време на дискусията. Същото важи и за инвестиционните бонове. Тези инструменти не са ценни книги по смисъла на ЗППЦК, а вид платежно средство.
За придобиване на ценни книжа на маржин и осъществяване на къси продажби е задължително наличието на обезпечение. То може да включва парични средства, дългови ценни книжа, издадени или гарантирани от българската държава или от БНБ, които имат пазарна стойност, и ЦК, които може да бъдат обект на къси продажби или се търгуват на маржин.
БФБ-София и мнозинстството от посредниците подкрепят идеята за създаването на
 
ОБЩ ФОНД
в който дългосрочни държатели на ценни книжа /като институционални инвеститори - пенсионни, осигурителни фондове/ да депозират инструменти, готови да предоставят назаем за извършване на къси продажби и покриване на недостиг по маржин сметки и сметки за къси продажби. Срещу предоставянето ще се получава възнаграждение - лихва и сума в размер на всички плащания /дивиденти, лихви/ по ценните книжа, но няма да може да се участва в управлението на компаниите, се казва в предложението. Този тип организация би допринесъл за включването и на по-малките посредници на пазара на къси продажби и маржин сделки, тъй като ще може да предоставят на заем на своите клиенти ценни книжа, които не могат да поддържат в наличност, смятат от пазара.
 
ПО СВЕТА
В САЩ изискванията за осъществяването на къси продажби се отнасят както на NYSE, така и технологичната борса Nasdaq. Две са основните правила:
1. Ценната книга да бъде разрешена за маржин търговия - едно от условията е цената да не е под 5 USD.
2. Не се разрешават къси продажби, когато цената на акцията пада спрямо последната изпълнена поръчка /down tick/. Например, ако акцията в един момент се търгува на нива от 27.70 USD, но цената й пада до 27.50 USD, в този случай брокерът не може да я продаде. Това може да стане едва когато цената й тръгне нагоре дори и с няколко цента. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив