28 Септември 2024, 20:23 Днес (0) | Вчера (0)

77% от полиците по „Гражданска отговорност” са едногодишни

19 Май 2005 16:35 INSMARKET по статията работи: 1
A+ A-

В много случаи обаче застрахованите са платили само първата вноска от премията

918 000 са валидните едногодишни полици по „Гражданска отговорност” към началото на този месец, което е около 77% относителен дял. В същото време тримесечните полици са 207 000. Това съобщи Борислав Михайлов, председател на Управителния съвет на Гаранционния фонд. Той уточни, че в тази статистика не са включени данните на ЗПАД„Булстрад”, които поради технически затруднения още не са подадени в ГФ. Като прибавим и техните данни, относителният дял на тримесечните полици ще се увеличи, тъй като политиката на дружеството е насочена към сключване на краткосрочни полици, обясни Михайлов.
Големият брой едногодишни полици не е успокоителен, тъй като в много случаи клиентите са внесли само първата от вноските, които трябва да направят по застраховката си, заяви Йордан Кифов, член на новоизбрания Управителен съвет на Асоциацията на българските застрахователи. Той уточни, че има много компании, които дават възможност едногодишната „Гражданска отговорност” да се плаща на 12 вноски. Клиентите обаче не били коректни при внасянето на сумите и затова не е ясно колко пари са събрани всъщност по обявените близо 1 милион сключени едногодишни застраховки.
От началото на годината до 15 май служителите на КАТ са съставили 9 415 акта за несключена „Гражданска отговорност”. Това съобщи подп. Марин Раковски от  „Пътна полиция”. Той подчерта, че събираемостта на наложените от КАТ глоби за липса на валидна полица по задължителната застраховка през 2004 г. са общо за 31,123 млн. лв., като реално събрани са само 10% от тази сума. За да се подобри събираемостта на глобите, са предложени промени в Закона за движение по пътищата, в Закона за административните нарушения и наказания и в Данъчно-процесуалния кодекс. Тези изменения обаче ще бъдат гледани наесен, от следващото Народно събрание.
Ако не постигнем изисквания обхават на „Гражданска отговорност”, България няма да влезе в Евросъюза през 2007 г., заяви Венислав Йотов, зам. председател на АБЗ. Той уточни, че това са заявили  представителите на ЕС по време на преглед на свършеното от нашата страна по договорените задължения към Евросъюза. Ако българинът не повиши гражданското си съзнание, ще бъдем принудени да криминализираме несключването на задължителната застраховка, за да постигнем изисквания обхват, заяви Йордан Кифов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

До Коледа ни заплашваха със затвор и принудителен труд! В последните няколко седмици разпространяваха лъжи чрез медиите ! Сега подхванаха пак старата песен “ще бъдем принудени да криминализираме несключването на задължителната застраховка”!ТЕЗИ, КОИТО ДО ПРЕДИ ДЕСЕТ ГОДИНИ РАЗМАХВАХА БУХАЛКИТЕ ! ТЕЗИ, КОИТО СА “ПРИНУДЕНИ” ДА ПРОМЕНЯТ ЗАКОНИТЕ, КАКТО СИ ИСКАТ – ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ! Тези, които употребяват Европейския съюз и безхаберието на обществото!Те все още не искат да знаят, че същият този Европейски съюз не търпи нецивилизовани търговски практики и КРИМИНАЛИЗИРА разпространяването на лъжи и заплахи с цел обогатяване!!!
#1 | от Георги Бакалов | преди
Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив