01 Октомври 2020, 15:27 Днес (9) | Вчера (9)

10 големи ремонта запушват София през лятото

23 Май 2019 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 май 2019, 08:49

Обновяват бул. „България“ от „Гешов“ до „Черни връх“ през юли и август

През летните месеци в София ще бъдат ремонтирани десет големи улици. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова след като откри игрище в 60-то ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Бенковски, пише в. Монитор. В края на месеца започва реконструкцията на бул. "Президент Линкълн" в "Овча купел". В квартала се очаква да стартира и разширението на бул. "Монтевидео" веднага след като приключат строителните дейности по третия лъч на метрото. Тапа в столицата ще се образува и по бул. "България" в участъка между булевардите "Гешов" и "Черни връх", където през юли и август ще тече ремонт. Фандъкова обясни, че са избрали именно тези два летни месеца, защото тогава столицата е по-празна. Предвижда се реконструкция на тунела на бул. "Александър Малинов" и Южната дъга в район "Младост". Общината е готова и с проект за ремонт на участъка по Източната тангента, който свързва бул. "Владимир Вазов" със Северната тангента, но заради отчуждителни процедури все още не са започнали дейности. "Готови сме да започнем веднага след като отчужденията приключат", каза Фандъкова и допълни, че отчуждаване на имоти тече и по бул. "Тодор Каблешков". Кметът на София обясни, че в момента се проектира и ремонта на бул. "Скобелов", който включва и реконструкция на тунела при НДК, след което ще бъде пусната обществена поръчка за избор на изпълнител.
В момента текат ремонти по улица "Каменоделска", където се реконструира трамвайното трасе, разширява се ул. "Филип Кутев" в "Лозенец", а по ул. "Сребърна" се изгражда главен колектор. Продължават и ремонтите в централната градска част, както и обновяване на уличната мрежа във всички райони. Най-голямата реконструкция в града, а именно тази на "Граф Игнатиев", трябва да приключи до края на май. Ако това обаче не се случи ще започнат да текат глоби на изпълнителя за забавена работа. Ремонтът на "Графа" започна през май 2018 г. и трябваше да приключи март тази година. Столичната община обаче призна, че има причини за забавянето на реконструкцията с общо 79 дни. Кметството установи, че от 19 декември миналата година до 5 февруари климатичните условия са били лоши и това е наложило спиране на строителните дейности. Освен това фирмата, изпълняваща ремонтите, поиска отсрочка с още 50 дни по същата причина, но за друг период. Строителният надзор на обектите обаче прие само 31 дни.

С 5 млн. лв. ще бъдат извършени текущи ремонти в 38 училища и детски градини в София през лятото. Това съобщи зам.-кметът по строителство Ирина Савина. "В тези учебни заведения ще се извършат конструктивни дейности и мерки за енергийна ефективност", каза Савина. Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че в момента седем сгради за училищни нужди се изграждат, а четири от тях са в малките населени места - Негован, Требич, Мрамор и квартал "Симеоново". Отделно с евросредства се ремонтират 26 учебни заведения в районите "Красна поляна", "Надежда", "Връбница", "Илинден" и "Средец". Ремонтите им започнаха през миналата година и трябва да приключат през 2020 г. Общата сума на проекта е 63,6 млн. лева, от които безвъзмездната помощ е 58 млн. лв., а 5,6 млн. лв. ще бъдат са бюджета на Столичната община.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив