05 Юли 2020, 22:07 Днес (0) | Вчера (0)

30 000 апартамента по Черноморието са били в активна продажба през лятото на 2016 г.

25 Октомври 2016 11:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 октомври 2016, 11:52

Българските купувачи вече заемат дял от 30% и устойчиво променят пазара

Рускоговорящите и българите продължават да формират основния дял клиенти на пазара на ваканционни имоти у нас през това лято, сочи аналит за периода на специализирана компания в сектора. Спадът на първата група е чувствителен – над 3 пъти в сравнение с края на 2014 г., когато вече се усещаха последиците от кризисните събития в Украйна. През същия период на преден план излизат българските купувачи, чийто дял нараства чувствително.

"След събитията в Украйна през 2014 г. броят на рускоговорящите купувачи рязко падна, но от началото на 2015 г. пазарът се задържа на относително стабилно ниво”, казва Теофил Петров, изпълнителен директор на компанията. "Общият обем сделки не търпи съществена промяна, но такава се вижда в типа на купувачите и техните мотиви за покупка. От изцяло външен пазарът на имоти в сегмента "втори дом” става все по-насочен навътре”, допълва Петров.

Кои са всъщност чуждите купувачи

По данни на регистър БУЛСТАТ нараства влиянието на купувачи от Западна Европа и те заемат дял, равен на около четвърт от този на рускоговорящите. Зад цифрите се крие друга тенденция. "В по-голямата си част сделките със западноевропйески граждани всъщност са с българи с чуждо гражданство. Това са хора, които са емигрирали преди много години или представители на смесени бракове. Покупката на ваканционен имот в страната е  стъпка, зад която стоят комбинация от носталгия и разумно вложение на спестяванията”, казва Теофил Петров.

По думите му, пазарът в България не е атрактивен за гражданите на западните държави.  Те предпочитат Испания, но пиринейските курорти са значилтено по-скъпи, макар да предлагат сходно качество на ваканционните имоти. "Успоредно с по-високия стандарт на живот върви и по-добрият имидж на страната, което често се оказва сериозна пречка за България”, казва Теофил Петров.

Българският пазар днес

Предлагането днес значително надхвърля търснето. Данните на Green Life Development сочат още, че на пазара през това лято са се предлагали 30 000 ваканционни имота. Към момента масово се довършват започнатите преди кризата проекти, но не може да се говори за старт на нови такива. "В този брой включваме и жилищата в Бургас, Варна, Приморско, Поморие, където инвеститорите търсят продажби тип "втори дом”, казва Теофил Петров. "Насочените към българи оферти растат, но инвеститорите трябва да имат предвид, че сделките с наши сънародници са за покупка на ваканция, една нова форма на "вила на морето”, а не са класическа инвестиция с цел доходност. Българите днес заемат 30% от пазара”, казва Петров.

ЦЕНИТЕ

Цените на ваканционния пазар бележат спад с около 1/3 от украинската криза насам, посочва още той. През изминалите три месеца цените се запазват стабилни на тези нива, без допълнителен спад, но и без ръст. "Апартамент с една спалня преди се продаваше за около 60 000 евро, докато днес за същия имот стойността е около 50 000 евро, като това е по-скоро горната граница”, казва Петров.

По-голямата част от настоящите собственици купуват единствено за лично ползване, посочват от холдинга. По-малко от 20% от тях са склонни и да отдадат имотите си под наем, когато не ги ползват. Затова и в голяма част от активния сезон апартаментите остават празни, вместо да се отдават под наем. "Отчасти това е пречка тези имоти да се реализират на туристическия пазар”, коментират от компанията.

Очакванията на Green Life Development&Resorts са тенденциите на този пазар да се запазят и през следващия сезон. "Вече знаем, че купувачите идват като туристи преди да сключат сделка, но сме далеч от очакването всички групи туристи да се превърнат в купувачи. Румънците са най-добрият пример за хора, които не можем да превърнем в собственици. За да вложиш средства в имот за ваканция, трябва да имаш този тип мислене. У нас това най-ярко си проличава с устойчивото присъствие на рускоговорящите”, казва Петров.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив