26 Февруари 2020, 15:20 Днес (10) | Вчера (15)

33 млн. лв. ни струват джигитите без "Гражданска"

25 Април 2017 09:05 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 април 2017, 09:10

17 000 000 лв. са дадени заради катастрофи на сънародници в чужбина

Българската държава, в лицето на Гаранционния фонд, е платила близо 33 млн. лева заради катастрофи с шофьори, които не са имали задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Това е станало за година. 17 млн. лева само са отишли заради инциденти в чужбина, съобщиха за "Монитор" от фонда. Парите са изплатени през 2016 година и са били по общо 964 катастрофи.

По информация на "Монитор" един от най-скъпите траншове е отишъл към Гърция, където ром без документи, който имал българско гражданство, е убил трима души при инцидент на пътя. Той нямал книжка, нямал и сключена "Гражданска отговорност", въпреки че управлявал автомобил с българска регистрация. Мъжът вече се намира в затвор в Гърция, където излежава присъдата си. Той отговаря за убийството на цяло семейство, след като се врязал в автомобила им с превишена скорост. Карал с близо 60 км в час над позволените за този участък от пътя. При челния сблъсък гръцкото семейство буквално било пометено, а от колата им не останало почти нищо. Българинът се разминал с леки наранявания и след месец в болница се възстановил напълно.

Цифрите показват още, че у нас е имало 820 катастрофи с коли без "Гражданска отговорност", които са стрували на фонда малко над 15 млн. лева. 4,7 млн. лева пък са отишли заради катастрофи, причинени от "неидентифицирано МПС". Това ще рече, че нарушителят не е бил открит. За последната година има общо 88 такива случая, в които са били изплатени обезщетения само за неимуществени вреди, и то за събития, настъпили само на територията на България.

Данните показват още, че от началото на тази година също има множество случаи на катастрофи в чужбина, при които нашите шофьори не са имали задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

От 1 януари до 31 март тази година са изплатени обезщетения по 583 броя щети за общата сума от 6 млн. лева, от която сума 4,3 млн. лева са за събития, настъпили в страната, и 1,7 млн. от катастрофи в чужбина.

Според данни на застрахователи всяка пета кола у нас е без сключена задължителна "Гражданска отговорност", а когато незастрахована кола причини катастрофа, пострадалите търсят обезщетение от Гаранционния фонд.

В края на април влязоха промените в закона, с които коли без платена застраховка ще бъдат дерегистрирани автоматично от КАТ. Глобата за несключена "Гражданска" пък спадна от 400 на 250 лева за физическо лице, но регистрацията на превозното средство се прекратява служебно. Възстановяването на регистрацията също става автоматично.

"Гаранционният фонд ще изпраща списък с автомобилите, които нямат застраховка, и МВР ще заличава служебно тези автомобили", обясниха тогава законодателите. "Служебно прекратена регистрация на пътно превозно средство се възстановява при предоставяне на данни от Гаранционния фонд или по желание на собственика след представяне на валидна застраховка "Гражданска отговорност” на служителите", поясниха от КАТ.

Така, ако изберем автоматичния вариант, регистрацията ни ще се поднови, след като Гаранционният фонд подаде данните към КАТ, което става периодично през няколко дни. В другата хипотеза можем да си занесем полицата и регистрацията да ни се възстанови веднага.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив