04 Юни 2020, 17:17 Днес (13) | Вчера (18)

80% от повикванията на линейки по морето не са за спешни случаи

04 Август 2017 17:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 август 2017, 17:33

Хората на плажа най-често търсят линейка за стомашно-чревни оплаквания, обриви, слънчеви изгаряния, както и за оплаквания вследствие на прекомерна употреба на алкохол

"Няма финансова възможност да се назначат повече спешни екипи по Черноморието през летния сезон, отколкото ни трябват, така че винаги да има линейки на разположение. От друга страна, тази стъпка е и безсмислена, тъй като, ако се назначат допълнителни екипи, тези хора няма да има какво да правят след септември. Проблемът е в това, че 80 процента от повикванията на линейки по морето не са за спешни случаи, но за съжаление ангажират автомобили на спешната помощ." Това разказа в интервю на Дарик заместник здравният министър д-р Мирослав Ненков.
Оказва се, че хората на плажа най-често търсят линейка за стомашно-чревни оплаквания, обриви, слънчеви изгаряния, както и за оплаквания вследствие на прекомерна употреба на алкохол.

Година след като на къмпинг "Нестинарка" почина 67-годишен русенец, а линейката пристигна 40 минути след повикването, тъй като бе ангажирана с друг адрес, равносметката на здравното министерство, е следната: едва 20 на сто от повикванията по Черноморието са наистина спешни.
 
"За юли сто повиквания са от филиалите в Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Царево. Юли има 31 дни, тоест изпълнявани са по 3-4 адреса на ден", каза д-р Ненков.
 
На въпроса дали решение на проблема е командироване на екипи по морето през лятото, зам.-здравният министър коментира, че това е най-бързият възможен вариант за реакция.

Зам.-министърът е категоричен, че средства за осигуряване на допълнителни линейки при нужда има. Случаят в "Нестинарка" е показателен, смята той. "Една огромна част от функциите, които изпълняват натоварените центрове на спешна помощ, е, че те не изпълняват истински спешна медицинска функция. Ангажирането на екипите по адреси и липсата на свободен екип може да генерира подобен случай като в "Нестинарка". "За нашите финансови възможности е невъзможно да имаме повече екипи, отколкото ни трябват, за да може, ако се случи нещо подобно, ние винаги да имаме екип на разположение да тръгне. Факт е, че екипите са закъснели не защото са пили кафе, а защото са били ангажирани на друг адрес. Факт е, че човек, който извика линейка, защото го боли главата, ангажира екип, който би могъл да спаси живота на някого, но тези неща няма да могат да бъдат оправени лесно и бързо. Тоест искрено се надяваме организацията на работа в Спешната помощ да е такава, че да не се получават такива неща като на "Нестинарка". Но там има обективна причина с ангажиране на различни адреси и физическа невъзможност да се притекат бързо на помощ в случая", каза д-р Ненков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив