09 Август 2020, 15:08 Днес (0) | Вчера (0)

Застрахователни брокери може да заработят като агенти заради по-строгата регулация

15 Юли 2015 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 14 юли 2015, 23:16

Брокерите подкрепят проекта на нов Кодекс за застраховането, обяви Ивета Кунова

Завишените критерии към застрахователните брокери в новия Кодекс за застраховането и впоследствие в Директивата за посредниците, подготвяна в момента в ЕK, както и по-строгата регулация от страна на КФН, може да принудят част от застрахователните брокери да предпочетат да работят като застрахователни агенти. Това прогнозира в интервю за ИНСМАРКЕТ Ивета Кунова, председател на УС на Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ).

Insurance Distribution Directive(IDD)се очаква да бъде гласувана в ЕП през есента на 2015 г. с двегодишен срок за влизане в съответствие при държавите-членки на ЕС. Целта на зирективата е пълна прозрачност в преддоговорните и  договорните отношения и цялостна защита на потребителския интерес. Практиката да се предлага продукт или застраховател заради финансовия интерес на посредника ще бъде изкоренена с новите правила, заложени в Директивата, посочи Кунова. Тя добави, че сключването на застрахователните договори ще става с информираното съгласие на клиента и само след обстоен анализ на нуждите на потребителя. Колко от посредниците – брокери и агенти ще отговорят на тези изисквания, само времето ще покаже, каза още председателят на БАЗБ.

БАЗБ подкрепя проекта на нов Кодекс за застраховането и мотивите към него и е дала своите предложения по първоначалния вариант, публикуван още през декември. Те бяха обсъдени и приети от Регулатора и залегнаха в проекта за нов КЗ. Сега брокерите са внесли своите коментари за обсъждане в Министерство на финансите и по новия проект на Кодекса.

Кунова похвали българския потребител и посочи, че българинът вече мисли не само за застраховка на колата си, но и на живота и здравето си.

Цялото интервю с Ивета Кунова може да прочетете в раздел Интервюта в сайта.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив