24 Ноември 2020, 22:59 Днес (8) | Вчера (9)

Смъртоносна трихинелоза се маскира като грип

18 Януари 2019 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 януари 2019, 09:18

Непастьоризираното мляко заразява с кампилобактер

Смъртоносната трихинелоза от дивечово месо и свинско се маскира като грип. Тя може да бъде лекувана погрешно дни наред, особено през януари и февруари, когато е сезонът на инфлуенцата, предупредиха инфекционисти, цитирани в днешния брой на в. Монитор. Ако обаче инфекцията започне да се третира навреме с медикаменти, тя отшумява за максимум три седмици. Заразата тръгва от малки кръгли червеи - трихинели, и техните ларви, които се загнездват в мускулите. Болестта се проявява при човека между 5 и 25-ия ден след консумация на заразеното месо. Напълно възможно в началната й фаза да бъде взета за грип. Признаците са висока температура, втрисания, стомашно-чревни оплаквания и болки в мускулите. Заболяването може да бъде взето и за заушка, ако се прояви при малки деца, а при възрастните е възможно да бъде сгрешено с ревматизъм, пневмония, бъбречна криза или алергия. Конюнктивитът и отоците под очите обаче подсказват, че става въпрос за инфекция, причинена от микроорганизми.

Ако човек е хапнал малко от заразеното месо, може да се инфектира, но болестта въобще да не се прояви.

В миналото трихинелозата е била смъртоносна. От 70-те години на миналия век обаче има лекарства срещу нея. Независимо от този факт, ако тя остане без лечение и напредне, може да причини смърт, която обикновено настъпва в резултат на миокардит.

Откриването на инфекцията става лабораторно, като в България за това се ползват два метода. От тях ветеринарните лекари предпочитат трихинелоскопията, когато частни стопани им занесат проби. При нея трихинели се търсят в проби от мускулатурата на диафрагмата на убитото животно, дъвкателните мускули и междуребрената мускулатура, където обикновено се загнездват те. Другият метод е чрез стриване на проба от месо, която се изследва в специален сок. Той обаче е трудоемък и се ползва предимно, когато става въпрос за изследване на големи количества, например в колбасарски цехове.

Трихинелите и техните ларви могат да бъдат унищожени ако месото се готви или пече при 80 градуса минимум 15 минути.

Ако месото вече е инфектирано и от него се приготвят домашни луканки, суджуци или се опуши за директна консумация, заразата е гарантирана на 100 процента. Тъй като тези продукти неизменно присъстват на трапезата на частните стопани и ловците през зимата, това са и най-многобройните случаи на болестта трихинелоза.

Само преди седмица цяло семейство се инфектира от дивечова луканка.

139 положителни за трихинелоза проби от глигани е установила Българската агенция по храните през 2018 година. Разболелите се хора са 44, допълниха от Министерството на здравеопазването.

Най-много са били заразените животни в Благоевград - 28, София – 21, и Сливен - 18. През 2017-а те са били 112.

Кампилобактериозата е инфекция не по-безопасна от трихинелозата. Разликата е, че тя се причинена от бактерията кампилобактер йеюни и преминава в човека със заразено пилешко месо или непастьоризирано мляко. Инфекцията засяга предимно хората, които работят във ферми.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив