22 Октомври 2020, 20:39 Днес (11) | Вчера (9)

Шефове жилят работници и държавата с ваучери

20 Януари 2020 09:09 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 януари 2020, 09:14

Работодатели не давали ДМС-то, ако служителят е болен

Дупка в закона оставя ваучерите за храна, които са една от основните социални придобивки в частния сектор, реално на самоконтрол. Това пък води до случаи, в които работодатели жилят работниците си, като не им дават ДМС-то, в случай че са болни. Това алармира пред "Монитор" секретарят по социална политика на КТ "Подкрепа" Александър Загоров.
По този начин обаче освен работника фирмите жилят и държавната хазна. Причината е, че тя, тъй като няма механизъм, по който да провери дали ваучерите са достигнали до персонала, дава данъчни облекчения на дружеството въз основа само на декларираните от него цифри.
Ваучерите за храна са най-предпочитаният и използван метод от фирмите в България за предоставяне на допълнителни месечни доходи на служителите. В колективния трудов договор – в тези фирми, където изобщо го има, се вписват правилата за получаване на този тип социална придобивка, но дали и как се спазват правилата по договора е въпрос единствено на решение на работодателя. Синдикатите са включени в разписването на правилата за фирмите, в които има синдикална организация. "В случаи на нарушение или сигнал до нас се стремим да проверим и отстраним проблема", разясни още Загоров. Има сигнали от служители, ощетени и не получили полагащите им се ваучери за храна, защото са ползвали болничен, а работодателите им решават да удържат полагащите им се за храна ваучери. Това е абсолютно нарушение, защото тази система е за всички, болен-здрав - 60 лева се полагат под формата на ваучери за храна, категоричен е Александър Заговор. До глоба на фирмата обаче не може да се стигне, защото Главната инспекция по труда (ГИТ) не контролира и не може да санкционира, ако някой не си е получил ваучерите.
Оттам посочиха, че дори при получени сигнали те могат да проверят само дали има подписан колективен трудов договор. Ако установят, че няма, могат да издадат предписания, но не и да наложат глоби. Реално обаче, защото по закон няма задължение да се оставят писмени следи дали се дават или не ваучерите на работниците, няма как да проверят стигнали ли са те до служителите. По този начин и НАП няма как да знаят дали даденото облекчение е за реално изпълнен социален ангажимент или просто ДМС-то е останало за ползване на шефа.
Този вид социална придобивка за служители е регулирана от наредба № 7 на Министерството на финансите от 9.07.2003 г. Редица са предимствата за работодателите от внедряване на решението "Ваучер Храна". Те са свързани с оптимизиране на разходите, повишаване на цялостната мотивация и ефективност на работещите, както и подобряване имиджа на самата компания. Според данните на "Подкрепа", когато работодател спре да дава ваучери, тези 60 лева не ги дава и под формата на пари, така че при всички случаи служителят, който е получавал ДМС-то, е ощетен.
Ваучерите не са скрито увеличение на заплатите, а са вид помощ, която е полезна и за двете страни работник – шеф. С годините квотата е нараствала, но винаги се е случвало след упорити разговори и се е базирало на това, че в предходни години е имало недостатък, квотата е била малка, а е имало повече желаещи. Квотата за ваучери не са пари, които държавата дава, това са средства, които излизат от работодателя със съгласие на целия трудов колектив, коментира още Загоров. Положението с ваучерите и техният размер остава непроменен за 2020 година, това става ясно от държавния проектобюджет, в който са предвидени 320 милиона лева.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив