31 Март 2020, 15:11 Днес (10) | Вчера (21)

Дупки за 3 млрд. лева зеят по шосетата

24 Март 2016 09:11 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 март 2016, 09:12

Проектите за „Струма” и „Хемус” минават към пътната агенция

Около 3 млрд. лв. са необходими по най-занижени оценки за ремонта на разбитите пътища от републиканската мрежа. Това заяви в парламента шефът на Агенция "Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Лазар Лазаров.

По думите му преди поскъпването на винетките брутните приходи за ведомството от тях възлизали на около 200 млн.лв. В тези сметки не били приспаднати социалните винетки, които са 200 хил. на стойност около 20 млн. лв.

Според него източник на средства за текущ ремонт на шосетата са само пътните такси. При експлоатационен период от 10 години, след който задължително трябва да има рехабилитация, ще е нужно много време, за да се съберат достатъчно средства, обясни шефът на АПИ. За това има риск все повече да стават разбитите пътища.


Инж. Лазаров коментира със задоволство окончателното отхвърляне на внесения проект за промяна на Закона за пътищата, с който се предлагаше да се въведе и 6-месечна винетка.

"Смятаме, че търсенето на 6-месечна винетка няма да е достатъчно. По тази причина и на основата на този анализ, са въведени седмичните и месечните винетни стикери", обясни по време на дебата председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. "В цяла Европа 6-месечна винетка има само за мотоциклети, а у нас те се движат безплатно", уточни Лазаров. За да има добра инфраструктура са необходими средства, а за да ги има тях, е необходимо хората да си плащат винетките, посочи Лазаров.

"Генералното решението е във въвеждането на електронната винетка, която ще важи за избрани различни периоди от време”, обясни той. По думите му зависимост от изпълнението на обществената поръчка реализацията на този проект може да стане и преди 2018 г.

Парламентът прие и друг законопроект, свързан с пътната инфраструктура, предложеното от депутати от ГЕРБ закриване на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП). Тя бе създадена специално за строежа на лот 3 на "Струма” през Кресненското дефиле и дострояването на автомагистралите "Хемус” и "Черно море”. Сега изпълнението на тези проекти минава към пътната агенция.

Според Лазар Лазаров, не е рационално съществуването на две паралелни структури, занимаващи се с еднаква дейност. Предложението за закриването на НКСИП е на база на вътрешен анализ на дейността на компанията и на оценка на Световната банка за сектора на пътното строителство.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив