08 Юли 2020, 10:51 Днес (4) | Вчера (9)

Ипотеката по-изгодна от наема за жилището

15 Декември 2015 08:57 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 декември 2015, 08:59

20% ръст на продажбите в големите градове

Изплащането на ипотечен заем е по на сметка от наемането на квартира, смятат имотни брокери и финансови консултанти. Според Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти, от 10 души наематели, поискали съвет, 7 решават да си купят собствен апартамент, а другите да останат на квартира. "Сравнително по-изгодно е да купят хората, имащи спестени пари за част от цената на имота”, смята той. "В повечето случай при самоучастие около една трета от сумата, нужна за купуването на жилищата, вноската по ипотеката е почти колкото наема. Квартирантите, решили да теглят заем, гледат месечните им разходи по него да бъдат колкото наема или до стотина лева отгоре. Хората, живеещи на квартира, които се отказват да купят жилище или нямат спестени пари, или те са им малко”, допълва Тошев. По думите му друга причина хората да не се решават да теглят жилищен заем са плановете им да се преместят в друг град или да заминат за чужбина. Най-често те са по-млади и искат да са по-мобилни.

Наско Атанасов от "Виктория инвест” смята, че обикновено сумата на наема покрива месечната вноска по заема. "Предимството е, че в собствен апартамент винаги може да си позволиш да направиш ремонт или преустройство докато, ако си наемател, не смееш нищо да пипаш без разрешение на хазяина”, допълва той. Според него не всеки собственик се съгласява подобренията в имота да бъдат за сметка на наема.

Стимул все повече хора да се решат да си купят жилище е ръстът на наемите. По данни на Нина Арнаудова, регионален директор в "Ремакс”, в големите градове те са между 2,5 до 5 евро на кв. м на месец, а на по-луксозните жилища - може да са 2, дори и 3 пъти по-високи.

Друга причина за ръста на покупките на жилища са ниските лихви по ипотеките и депозитите. Според Полина Стойкова от Bulgarian properties броят на сделките от началото на годината е скочил с над една пета. По думите й слабото предлагане на качествени апартаменти ще продължава да стимулира новото строителство. "То се купува бързо и още "на зелено", смята тя. "Най-доброто от отиващата си 2015 г. е, че за първи път от повече от десетилетие подемът на имотния пазар се движи основно от местно търсене, а не толкова от чуждестранните купувачи, което е предпоставка за устойчиво развитие”, смята тя.

Георги Павлов от "Адрес” смята, че започват да се строят  все повече нови големи проекти в София с по над 500 жилища в тях и това може да доведе до свръхпредлагане.

"Притеснително е, че на пазара излизат проекти, замразени по време на кризата, които не са съобразени с новите тенденции на търсене”, коментира Мартин Янев от Smart brokers.

Според Ирена Перфанова, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти” (НСНИ), новото строителство засега компенсира нивата от предходни години, но няма да стигнем до тези от преди кризата, а не е и необходимо.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив