03 Юли 2020, 20:50 Днес (12) | Вчера (10)

Късаме с енергото само с едно заявление

01 Март 2016 09:07 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 март 2016, 09:08

Минаваме за 30 дни към новия доставчик

Смяната на енергото с друг доставчик на ток ще става с подаването на едно единствено заявление. То ще е типово за всички ЕРП-та, напълно безплатно и ще се подава в офиса на енергото, което сега ви доставя ток. Заявлението ще може да се подава и онлайн, но само ако имате електронен подпис. Абонатите ще могат да упълномощят и някой друг да свърши това вместо тях – например избрания търговец на ток.

В момента Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разработва образец на заявлението. Заедно с него до средата на март регулаторът ще публикува и инструкция за реда, по който малките фирми и битовите клиенти ще минават на свободния пазар. Така от 1 април всеки абонат ще може да си подаде заявлението в енергото. КЕВР предвиждат това да става от 1-во до 10-о число всеки месец и от 1-во число на следващия месец клиентът вече да се снабдява от новия доставчик. Това означава, че първите битови клиенти ще могат да излязат на свободния пазар на ток от 1 май.

От КЕВР подчертаха, че преди да подаде заявлението, малката фирма или битовият абонат

задължително трябва да си е намерил нов доставчик на ток

и да е сключил договор с него.

Според търговци на ток на този етап интересът към битовите клиенти не е голям. Причината е, че не се очаква те масово да започнат да излизат на свободния пазар.

"Към крайните клиенти няма интерес, защото сега еленергията на регулирания пазар е по-евтина и в момента за търговците е трудно да предложат по-ниски цени", коментира Мартин Георгиев, председател на Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България. Освен това разходите на фирмите за обслужване на много на брой малки клиенти ще са доста по-големи. Те ще трябва да подписват договори с всеки отделен абонат, да поддържат кол центрове и други, обясни Георгиев. Затова според него

поне 2-3 г. няма да сме свидетели на масово излизане на бита

на свободния пазар. По думите му прогнозите за поскъпване на тока с 20% след либерализацията са абсолютни спекулации.

Виктор Гърбев, съсобственик на онлайн платформата "Енергиен пазар",

потвърди, че в момента търговците не са активни на сегмента на битовите клиенти. Сега на изчакване е сключването на договори с малките фирми, които са на ниско напрежение. Според Гърбев поне 6000 малки фирми ще скъсат с енергото тази година.

Изчакването е заради липсата на утвърдени стандартизирани товарови профили. Днес те вече трябва да са факт и да влязат в сила от 1 април. Стандартизираните профили са определен вид типово поведение при потреблението на ток. ЧЕЗ предложи осем профила на консумация (два за бита, пет за фирми), ЕВН – 9 (три за бита, пет за фирми), а "Енерго-Про” - седем (два за бита, четири за фирми). Последният профил и на трите енерго дружества е за улично осветление.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив