Въвеждаме европравилата за категоризация и зелени звезди за ресторанти с екопродукция
Страната ни ще въведе европейските изисквания за категоризация на хотели и ресторанти при разписването на наредбата към закона за туризма. Това заяви ресорният зам.-министър в икономическото ведомство Бранимир Ботев за "Стандарт". Местата за настаняване вече ще трябва да отговорят не само на материални изисквания за базата, а и да гарантират качеството на предлаганите услуги, обслужване, храна и напитки.
За новите правила страната ни ще получи безплатно ноу-хау от Световния форум на лидерите в туризма Skal International, с чиито представител предстои да се срещне Ботев. Приемането на европейските критерии ще гарантира по-високо качество на родния туристически продукт, конкурентоспособст на международно ниво за бизнеса, както и по-лесно влизане в каталозите на световните оператори след уеднаквяване на стандартите, обясни Ботев.
Сред големите промени ще бъде и възможността за листване на родните хотели на борсата. В момента туристическите сгради се оценяват като строежи на цена от 300-350 евро на квадрат, а когато се оценяват и финансовите им активи, стойността им автоматично ще се увеличи няколко пъти. Така родните хотелиери ще могат да привлекат като инвеститори и световни вериги, допълни Ботев.
В момента голяма част от туристическия бранш изпитва затруднения с покриване на заеми или търси купувач. При възможността за листването на хотелите собствениците ще получат възможности за привличане на финансови инвеститори, а не да разчитат на случайни играчи в бизнеса. Сред новите идеи е и въвеждането на зелени звезди, които да се дават на хотели и ресторанти като доказателство, че предлагат местна екологично чиста продукция. Така едновременно ще се вдигне нивото на продукта, ще се създаде облик на дестинацията, ще се подпомогнат местните производители и ще се съживят регионите, обясни идеята Ботев.