19 Април 2021, 16:15 Днес (12) | Вчера (0)

НЕК губи по 50 млн. на месец

14 Август 2014 08:51 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 август 2014, 08:52

Има свръхпроизводство на електричество, готвят рокади в ДКЕВР

50 млн. лв. месечно губи Националната електрическа компания от новата цена на тока. Това обяви вицепремиерът по икономическата политика и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева пред Нова телевизия. Тези финансови загуби на НЕК могат да доведат и до проблеми с разпределителната мрежа, а резултатът да е режим на тока още през тази зима, обясни вицепремиерът. Един от приоритетите на служебния кабинет е да не допусне това да се случи, допълни тя. Част от решенията се очаква да дойдат и от Енергийния борд, в който родни и международни експерти ще обсъждат възможните решения на проблемите в системата и ще правят анализи за развитието й.
Според Захариева не може да се очаква недостиг в производството на ток. Свръхпроизводството на електроенергия, каквото има в момента, всъщност е част от проблемите в системата, обясни Захариева. Тя поясни, че проблемите се виждат и от изявленията на участниците на пазара. Държавни и частни дружества са критикували действията на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране и определената от регулатора цена на тока. Според Захариева е задължително в ДКЕВР да има кадрови проблеми и да бъдат назначени експерти, а не "удобни лица", на които могат да се диктуват действия. Вицепремиерът припомни и че предходното служебно правителство бе изготвило промени в Закона за енергетиката, които при приемане щяха да гарантират експертността на членовете в комисията. Според Захариева в момента е "дадена команда" на ДКЕВР да се повиши цената на тока, "за да се изнервят хората, защото вече не сме на власт и друг е дошъл на власт". Само преди дни от регулатора обявиха, че вероятно цената на тока ще бъде повишена от 1 октомври, като все още не е ясно с колко.
Захариева повтори още веднъж, че доверителните сметки в КТБ на хората, които ще санират домовете си със средства от ЕС, са гарантирани и тези средства ще могат да бъдат използвани по предназначение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив