27 Февруари 2021, 23:32 Днес (0) | Вчера (12)

Полскитe туристи спасяват сезона

08 Април 2015 09:14 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 април 2015, 09:15

Заради отлива на руснаци Турция и Египет свалят цените за западняците

Записванията за почивка по родното Черноморие на полския пазар върви добре и това е един доста сериозен резерв да посрещнем още повече туристи, в сравнение с миналата година, заяви експертът в туризма доц. Стоян Маринов от УС на Варненска туристическа камара. Според него отливът на руски и украински туристи може да бъде компенсиран от бившия източен пазар, като се привлекат за почивка гости от Чехия, Словакия и Унгария. Подобно на Полша, записванията в Чехия и Словакия вървят добре, коментира още Маринов.

Ранните записвания на немския пазар са както миналата година и дори има лек ръст при някои туроператори. Според информация от големите туроператори за записванията след началото на март, когато бе туристическата борса в Берлин, ранните заявки са се случили и ако в България се посрещат средно за едно лято към 500 000 немски туристи около 60% от тях се записват предварително. Очаква се още около 200 000 да се запишат в последния момент, в разгара на сезона, смятат специалистите, според които те ще очакват нови намаления или записвания в т.нар. last minute.

Притеснителното обаче е, че през това лято Гърция, Турция, Египет и Тунис, които също имат слаби записвания на руски туристи, започват да свалят цените и на западните пазари. По този начин тези немски туристи, които очакваме, трудно ще успеем да ги привлечем, ако стоим, без да направим нищо. Затова трябват сериозни маркетингови мероприятия, за да се пребори и конкуренцията. По отношение на румънския пазар Маринов припомни, че на борсата в Букурещ, където България е присъствала с доста изгодни оферти, е имало и голяма конкуренция от Гърция и Турция. Тези държави предлагат чартъри на изключително ниски цени и по-заможните туристи ще прелетят над България коментира той. "Все пак близостта със Северното Черноморие ни спасява, а така също и това, че много румънци предпочитат да пътуват за почивката си у нас с автомобили. Заради доста сериозно присъствие на страната ни на борсата в Букурещ аз се надявам, че няма да има спад на румънския пазар и отлив към конкурентите, защото и това би могло да стане”, добави още експертът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив