10 Април 2021, 22:57 Днес (0) | Вчера (15)

Ситуацията в НЕК е драматична и може да се стигне до фалит

12 Декември 2014 09:01 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 декември 2014, 09:03

Новият шеф на компанията не допуска режим на тока, но настоява за нова методика за цените

От началото на годината НЕК е натрупала отчайваща загуба. Ситуацията е толкова драматична, че новият изпълнителен директор на дружеството Петър Илиев дори допусна банкрут. "Аз няма да взема това решение, някой друг ще го вземе, но по принцип, да, възможен е фалит. До режим на тока надали ще се стигне, но някой трябва да поеме финансовата щета. Ако фалира НЕК или фалират производителите на ток, кой ще го поеме - населението и производителите, консуматорите на енергия", обобщи ситуацията Илиев на извънредна пресконференция вчера.

Общият размер на задълженията на компанията е над 3.5 млрд. лв. От януари 2014 г. до края на октомври загубите на НЕК от продажбата на регулирания пазар са над 850 млн. лв. Отделно от това само през януари компанията е изтеглила заеми от Българския енергиен холдинг за над 1 млрд. лв., с които да се разплати към производителите. И в момента обаче плащанията към тях са едва около 50-60% от дължимото. "Към днешна дата положението е повече от отчайващо. Дължим над 1.2 млрд. лв. само към производителите на енергия. Това е баснословна сума. Ситуацията в дружеството надминава и най-мрачните ми очаквания. Като дойдох и видях, все едно ме удариха не знам с какво по главата", призна шефът на НЕК.

Дефицитът тази година е натрупан в резултат от последните решения на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). В момента НЕК купува тока за 191 лв. за мегаватчас и го продава за 125 лв. Затова Илиев смята, че цената, на която НЕК продава тока, трябва да се повиши от 1 януари, макар да продължи да не покрива изцяло реалните разходи на компанията. В момента заявления за по-скъп ток в ДКЕВР са внесли единствено част от тецовете.

Илиев остро разкритикува ниската цена, на която АЕЦ "Козлодуй" продава енергията си. Тази цена също е зададена с решения на ДКЕВР. "30 лв. за мегаватчас? Няма такава цена, това е смешно. Това не е малка ВЕЦ - човекът да си я е сглобил на двора от подръчни материали", обясни шефът на НЕК. Същата била ситуацията и с цената на тока от "Марица-изток 2". 

Едно от възможните решения е НЕК да купува от топлофикациите само електроенергията, произведена по високоефективен начин, а за останалите количества те да търсят купувачи на свободния пазар. Същият механизъм трябвало да се приложи и към заводските централи. Подобна идея неотдавна бе загатната и от регулаторния орган. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив