19 Септември 2024, 20:42 Днес (2) | Вчера (1)

Трима души загинаха и трима са изчезнали при наводненията в страната

03 Февруари 2015 08:43 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 февруари 2015, 00:09

Вицепремиерът Томислав Дончев подготви хората: бедствията ще станат обичайни

Във водите на река Злинска над село Илинденци, община Струмяни, загинаха 9-годишно момче и баща му. В неделя те се прибирали, но вместо по моста над реката, минали напряко по тясна пътека, по която да прегазят. Предполага се, че бащата е вдигнал детето, за да преминат придошлата река, залитнал е и е паднал в буйните води заедно с момчето. В събота сутринта от силния вятър дърво падна върху кола, движеща се по пътя между селата Ценово и Нов град, Русенско, и отне живота на една жена. 

Млада жена изчезна във водите на река Луда Яна край Петрич. Сутринта в неделя тя излязла да разходи кучето си, но не се върнала. По-късно кучето е открито на островче в реката, но не и жената. Вчера продължи издирването й.

Продължи издирването и на телата на мъж и жена, чийто джип е паднал в придошлата река Девинска край Девин. Колата е намерена на около 3 км надолу по течението. Автомобилът е излетял в реката при излизане от паркинг в Девин. Според кмета на града Цветалин Пенков инцидентът няма общо с бедствието, а по-скоро става въпрос за техническа неизправност или неопитност на шофьора. Има реална опасност обаче Девин да бъде откъснат от света, защото входната артерия към града може да пропадне заради придошлата вода. Има и голямо свлачище до професионалната гимназия, засегнат е товарният мост към фабриката за минерална вода. Затова и вчера остана в сила бедственото положение. 

Евакуирани са и жителите на добричките села Одринци и Долина. Те са транспортирани до село Победа, където са настанени в местното читалище. Активирало се свлачище пък наложило евакуация на жителите на благоевградското село Каменица. На територията на община Тополовград също има пет населени места в бедствено положение.

И докато хора и местни власти се опитваха да се справят с бедствието, мародери са се възползвали и са ограбили домовете на евакуираните жители във варненското село Бозвелийско. В района са били изпратени екипи на полицията и жандармерията, които да пазят къщите, съобщи Дарик радио. Около 30 къщи са засегнати от пороите в селото, като в част от тях водата е стигала до покривите, а собствениците на две къща са били изведени принудително от домовете, тъй като не са искали да напуснат доброволно домовете си. Две къщи в селото са съборени от водата.

В някои общини обстановката се нормализира след пороите през почивните дни. Община Смолян отмени бедственото положение. Въпреки това щетите са сериозни - свлачища са нанесли сериозни щети на пътищата, има и наводнени домове. В други общини остана в сила бедственото положение. След сериозната обстановка в Бургас вчера там също положението започна да се нормализира, но щетите са сериозни. 

Все още не е ясен размерът на нанесените щети, но по данни на шефа на пътната агенция Лазар Лазаров само за пътната инфраструктура те са за над 10 млн. лв. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7582
GBP 2.4796 2.4887 2.3221
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив