16 Януари 2021, 15:50 Днес (0) | Вчера (14)

Четири фонда оспорват в съда прехвърлянето на втората пенсия към НОИ

23 Ноември 2015 08:59 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 ноември 2015, 09:00

Действието на наредбата може да причини значителни и непоправими вреди, смятат дружествата

Четири от деветте частни пенсионни дружества обжалват в съда наредбата за реда, по който парите за втора пенсия се прехвърлят към НОИ. Наредбата бе подготвена от финансовия министър и влезе в сила в началото на септември. С нея реално бе въведена възможността на осигурените, родени след 1959 г., да изберат да внасят пълната си вноска за пенсия само в държавния фонд. За два месеца над 1000 работещи са подали заявления до данъчните, за да се осигуряват само в държавния фонд.

Частните дружества, които управляват общо 8 пенсионни фонда - универсални и професионални, са поискали от Върховния административен съд да спре действието на нормативния акт, но магистратите са отхвърлили иска като неоснователен. Те обаче ще се произнесат по жалбата по същество.

Според фондовете действието на наредбата "може да причини значителни и непоправими вреди" както за тях самите, така и за осигурените. Дружествата смятат аргументите на министъра на финансите, че наредбата не води до допълнителни разходи за засегнатите страни или на държавните институции, за неверни. И посочват, че ще трябва да правят разходи за прехвърляне на средствата към сметките на НАП, за пощенските услуги за уведомяване на осигурените лица за размера на сумите по индивидуалните им партиди, за труд на служителите си. Парите за втора пенсия са инвестирани във финансови инструменти и при поискването им трябва да се изтеглят от тези инвестиции, което ще донесе трансакционни разходи. "Отчитайки структурата на портфейлите, може да се направи извод, че загуби биха понесли и общо всички участници на Българската фондова борса", пишат фондовете.

Другите мотиви са свързани конкретно с реда, по който ще става прехвърлянето на вноските и сумите по индивидуалните партиди. Той предвижда осигурените да подават заявление до НАП, което не е нотариално заверено и дори без да посочат фонда, в който в момента се осигуряват. "Предвидената наредба явно предполага, че след като се подават пред държавна институция, то това е достатъчно, за да се гарантира свободната воля на лицата. НАП обаче е заинтересована страна предвид нейния интерес възможно най-много средства да постъпят в ДОО, поради което възникват притеснения за безпристрастността и обективността", се посочва в жалбата. Фондовете се опасяват от злоупотреби и сериозни съмнения дали хората ще правят информиран и свободен избор. Фондовете възразяват срещу разпоредбата, според която финансовото министерство ще получава справка от НАП за всеки човек, решил да се върне към капиталовия стълб заедно с личната информация за размера на осигуровките му.

През лятото няколко десетки граждани се обърнаха с искане към омбудсмана да сезира Конституционния съд за промените в Кодекса за социално осигуряване. Според тях скритата цел на този избор е "нездрав интерес да се национализират пенсионните спестявания" на хората, за да се използват за текущи плащания на пенсиите.


СМЕТКИ

Според изчисленията универсалните пенсионни фондове ще загубят средно за всеки един, избрал да се прехвърли в НОИ, 15.32 лв. от таксите за период от шест месеца. Това е срокът, в който фондът ще трябва да прехвърли парите в НАП. За професионалните фондове загубата от човек средно ще е 24.28 лв. За осигурените хора са изчислени загуби на база на пропуснатите допълнителни средства от доходността за една година. След като прехвърлят осигуровките си в НОИ, парите от индивидуалните партиди на всеки осигурен ще стоят във виртуална сметка в Сребърния фонд, където няма да се трупа доходност. Така, ако след години осигуреният реши, че иска отново да се върне в капиталовия стълб, то ще получи толкова, колкото е внесъл. За осигурените от трета категория, родени след 1959 г., в универсален пенсионен фонд пропусната полза ще е в размер на 101.88 лв. От сумата са извадени удържаните такси. За хората от първа и втора категория, които се осигуряват в професионален фонд, загубата за една година ще е средно 154.27 лв.

В бюджета на Държавния осигурителен институт са заложени 140 млн. лв. приходи от осигурителни вноски на хората, които ще изберат да се прехвърлят към НОИ, според експерти най-вероятно сумата ще е около 200 млн. лв.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив