14 Април 2021, 04:24 Днес (0) | Вчера (15)

“Доверие” до месеци купува Токуда банк

19 Май 2015 08:27 в. 24 часа по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 май 2015, 08:42

Нормално е в портфолиото на най-големия холдинг със 148 000 акционери да има и финансова институция, коментира председателят на Надзорния съвет на “Доверие обединен холдинг” Радосвет Радев

"Доверие обединен холдинг” до края на годината най-вероятно ще бъде новият собственик на Токуда банк. До месец Комисията за защита на конкуренцията, която е образувала производство за изследване на ефекта от концентрацията между най-големия приватизационен фонд у нас и финансовата институция на японския магнат Торао Токуда, ще трябва да се произнесе по сделката.

Предварителният договор между купувача и продавача за придобиване на мажоритарния пакет акции е бил сключен през месец март, припомня "Капитал”. Тогава "Доверие обединен холдинг” обяви чрез фондовата борса, че дъщерното му дружество "Индустриален холдинг Доверие” е сключило предварителен договор за придобиване на 99,53% от капитала на търговско дружество, което не бе обявено.

Според осведомени обединеният холдинг "Доверие”, който има над 148 хиляди физически и юридически лица акционери, сред тях български компании и инвеститори от Германия, Австрия, Холандия, САЩ, Гърция, вече е внесъл в БНБ необходимите документи. Изчаква се законовият тримесечен срок за одобрение от националната банка.

"В този момент, в който публиката в България е особено чувствителна на тема банкова стабилност и спазване на финансовите правила, ще се съобразим напълно с решенията на антимонополния регулатор и на БНБ. Репутацията на всеки един от акционерите ни се дължи основно на това, че в бизнеса спазва строго законите в страната”, коментира председателят на Надзорния съвет на "Доверие обединен холдинг” Радосвет Радев.

"Доверие” обединява два големи холдинга – "Доверие капитал”, собственик на веригата "Мосю Бриколаж”, и Индустриален холдинг "Доверие”, който се занимава с придобиване, управление и продажба на активи и финансиране на дейността на компаниите на групата.

Купувач на банка "Токуда” е точно индустриалният холдинг, в чието портфолио влизат предприятията "Марицатекс”, "Хидроизомат”, "Биляна трико”, "Българско вино” и други български компании.

"Доверие” бе и най-големият фонд, създаден при старта на масовата приватизация у нас през 1996 г. – над 250 хиляди акционери вложиха своите бонове в него.

Според собственика на Дарик радио инвестицията във финансова институция е напълно естествена, тъй като всички предприятия в обединения холдинг за близо 20 години станали нетни донори на банковата система. "Закупуването на банка "Токуда” отговаря на средносрочните и дългосрочните цели на нашия холдинг”, коментира още Радосвет Радев.

Токуда банк е една от най-малките финансови институции у нас и притежава активи за близо 450 милиона лева.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив