18 Април 2024, 15:15 Днес (7) | Вчера (11)

Защо Европа не ни ще прасетата

05 Януари 2007 07:40 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Заради нас Русия може да откаже вноса на месо от ЕС

От началото на тази година със заповед на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил и шефа на Националната ветеринарномедицинската служба Жеко Байчев се забрани ваксинирането на свинете против класическа чума. Разпоредбата е пристигнала директно от Европейския съюз. Като страна, членка на общността, страната ни е длъжна да се съобрази с евродирективите. Там заразените прасета се унищожават, както и у нас, а стопаните ги обезщетяват.
Европа не иска да ваксинираме свинете, защото и от нея се изисква същото, обясни ветеринарният експерт. Тя контактува с трети страни, обменя свински продукти с Япония и САЩ. Там не искат да се ваксинира, за да не се смесва диагнозата, защото антителата и дивият вирус при наличието на класическа чума могат да замъглят картината на диагнозата, добави той. Ако Чехия примерно реши да купи наши прасета, ветеринарите там няма да знаят дали антителата са от ваксина или животните са болни от чума. Русия заплаши да забрани вноса на месо от еврообщността от 1 януари 2007 г., ако не получи уверения за качеството и безопасността на продуктите след влизането на България в ЕС.
В момента в страната има на склад ваксини за болестта, но те се пазят, ако заразата се разпространи сериозно.
Чумата по свинете е остро заразна болест, която води до смърт. Заразата се развива при прасетата и дивите свине. Тя се появява периодично и с различна интензивност.

Почти няма година в България, в която да не са засичани единични случаи на болестта.

При установяването на епидемия или единичен случай животните биват избивани. Само това може да ограничи заразата, смятат експертите.
Болестта е класифицирана като заболяване преди около 150 години. Иначе тя съществува, откакто има прасета, каза Байчев. Заразата е била най-силно разпространена преди петнайсет години в Европа и на Балканския полуостров.
Болестта има много ясни клинични признаци. Най-напред животното вдига висока температура, после отказва да яде. Впоследствие се появяват и външни белези като клепнали уши, синкави и червеникави петна по тялото. В Бургаско, Варненско и Шуменско се отглеждат източнобалкански свине, които са потенциални преносители на заразата, смятат експерти.
В България най-голямата епизоотия - разпространение на класическата чума, е през 1982 - 1983 г. Само в Добричкия регион по това време са убити около 500 000 прасета. През 1995 г. чумата е тръшнала около 2500 малки прасенца, и то само в една ферма в Ловешко. През 2002 г. класическа чума е регистрирана в 12 области на страната и е станала причина за смъртта на 364 животни. В момента в страната нямало данни за наличие на коварната болест.
В момента в свинекомплексите в България прасетата са 380 000, а тези в задния двор, наричани още "коледни прасета", са около 600 000. Има и доста незаконни фирми, които отглеждат от 20 до 50 свине във ферми в покрайнините на градовете. Това са така наречените "свински градчета", обясни Байчев.
За да се опази една страна от класическата чума, държавата трябва да осъществи ерадикация на заразата - т.е. освобождаване от вируса на територията на страната.
Има стотици начини за заразяване - чрез обувки, транспортни средства, гризачи. Чумата може да се разпространи от дивите свине чрез ловците. Те изхвърлят на сметището или в двора останките от лова и така се стига до риск от зараза.
Въпреки че много хора смятат, че болестта може да се пренесе по дрехите или чрез въздуха, това не е така, казва специалистът. В промишленото свиневъдство обаче има специални помещения за хората, които влизат. Там те си взимат душ и обличат работните дрехи. На излизане процедурата е същата.


Едно или две домашни прасета в двора не застрашават страната от заразата

Дори и да има чума, се унищожава едно прасе и болестта се ограничава само до двора.
В края на 2004 г. началото на 2005 г. в България при дивите свине са установени 1500 положителни проби. Това показва наличие на вирус. Миналата година нямало такова разпространение на класическата чума, защото се е изпълнявала 100% ваксинацията на питомните свине.
Ваксинацията срещу класическа чума се осъществява чрез примамки. Това са хапове, които свинете поглъщат. Те имат приятно ухание и привличат животните. След като бъдат погълнати, хаповете се пукат, а в тях се съдържа жива ваксина, която нахлува в кръвта и образува антитела.
В България на база на ваксинацията през миналата година и тази при отстрела на диви прасета е установен не вирус, а наличие на антитела. Докато решавахме този въпрос, ние имахме наличие на вирус и трябваше да се опази свиневъдството на страната, обясни експертът. Затова през юли-август 2005 г. е извършена изравнителна ваксинация, за да може да се вдигне нивото на имунитета. Това продължава четири месеца до края на годината. Прасетата са ваксинирани с маркерна ваксина, произведена в Холандия.
През последните години в Европа се прие мярката за неваксиниране и опазване на свиневъдството чрез строги биомерки. Затова поискаха и от нас, като бъдеща страна, членка на Европейския съюз, да спрем ваксинацията срещу класическа чума, обясни експертът. На 1 януари тази година със заповед на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил е забранена ваксинацията на свине. Вече извършваме мониторинг, каза Байчев. Следи се дали действително е спряна ваксинацията в страната. От националната ветеринарномедицинска служба са сигурни, че домашните прасета не се ваксинират. Опасения имат обаче за свинете, които са в промишленото свиневъдство, макар проучванията на експертите да показват, че в началото на годината ваксинация не е извършвана. Изследванията през октомври и ноември, вземането на проби от свиневъдните комплекси в Ямбол, Бургас, Русе, Велико Търново показват, че в тези прасета няма антитела - т.е. не се ваксинират.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив