30 Януари 2023, 03:14 Днес (0) | Вчера (0)

Застраховател: Сделка между Великобритания и ЕС има, рискове и перспективи – също

06 Януари 2021 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 януари 2021, 13:23

Търговската сделка определено ще повлияе върху износа на български стоки, както и върху сектора на услугите и туризма

Със споразумението си от края на 2020 г., Великобритания и ЕС договориха свободна търговия без тарифи и такси за повечето сектори. Шестата по сила икономика в света напусна единния пазар и митническия съюз след преходния период от 11 месеца, който осигури време за уреждане на бъдещите икономически и търговски отношения между страните. Въпреки "добрата сделка" обаче, съществуват множество рискове за бизнеса.

На първо място безмитната и безквотна търговия засяга само стоки, изработени от местно производство (британско или от ЕС). Това се отразява значително върху автомобилния сектор – очаква се бензиновите и дизеловите автомобили, чиито части са внос от страни извън ЕС (като Япония и Турция), да привлекат мита, ако над 45% от стойността им не е местна. Изключение правят електрически автомобили и батерии, които първоначално ще имат право да задържат до 60% и 70% от чуждестранното съдържание.

"Търговската сделка определено ще повлияе върху износа на български стоки, както и върху сектора на услугите и туризма. Но въпреки това страната ни е атрактивна за Великобритания с ниските си данъци, сравнително евтина работна ръка и достъпа до единния европейски пазар, съществуват много възможности за пренасяне на производството тук. Засега не се наблюдават признаци за съществено негативно влияние, а качеството на предлаганите стоки и услуги е ключов фактор за това" , коментира Пламен Димитров, управител на Кофас България.

Експертите на Кофас прогнозират още, че веригите за доставки на селскостопански и хранителни стоки ще бъдат нарушени поради наличие на гранични проверки и съответно забавяне на доставките. Това може да бъде сериозно предизвикателство особено за нетрайните хранителни продукти.

В допълнение, споразумението не обхваща достъпа на британските финансови услуги до ЕС. Очаква се новият достъп до пазара да бъде договарян извън обхвата на търговското споразумение в точно определени равностойни споразумения, подобно на САЩ или Япония.

"Очакваме тази търговска сделка да намали отрицателното въздействие върху дейността във Великобритания в дългосрочен план. В краткосрочен план икономическата ситуацията ще продължи да бъде обусловена от развитието на пандемията, което представлява шок с несравним мащаб, както във Великобритания, така и в ЕС, особено ако мерките се затегнат още повече", допълни Пламен Димитров.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 18:10 27 Януари 2023
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8001
GBP 2.4796 2.4887 2.2254
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив