25 Октомври 2021, 09:56 Днес (2) | Вчера (0)

Хората на средна възраст изпитват повече затруднения да погасяват редовно дълговете си

01 Юни 2021 12:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 юни 2021, 11:58

Лицата над 60 години, особено жените, плащат най-често и редовно своите просрочени задължения

Една от големите компании за изкупуване на дългове в Европа - норвежката B2Holding, очаква значителни обеми необслужвани кредити, които ще бъдат обявени за продажба през тази и следващата година. Това става ясно от презентация на ръководството на холдинга по време на специализирания семинар Carnegie Debt Purchase Seminar в края на май.
"С изтичането на мораториума за плащанията по кредитите и прекратяването на схемите за държавни гаранции в подкрепа на бизнеса и домакинствата ще наблюдаваме силен ръст на просрочените заеми. Групата ни очаква повишена активност на пазара по-късно през тази и следващата година”, коментира на форум за изкупуване на дългове Ерик Йонсен, изпълнителен директор на B2Holding.  
В Европа към декември 2020 г. кредитите, които са под мораториум или част от схеми за държавни гаранции, са на стойност 660 млрд. евро по данни на Европейския банков орган (European Banking Authority). В България към март 2021 г. заемите под мораториум са близо 9 млрд. лв. по данни на БНБ. Очакванията са тази картина да се промени и по-късно през тази и следващата година на пазара да бъдат предложени голям обем проблемни кредити.     
По данни на БНБ към края на март 2021 г. необслужваните банкови кредити в България са на стойност 5.7 млрд. лв. или 7.1% от всички отпуснати заеми. За сравнение - в края на март 2020 г. делът на същите е бил 8%. Само фирмените са 3.7 млрд. лв. или 9.6% от всички кредити за нефинансови предприятия. След трудната 2020 г. основната причина за по-малкото просрочени заеми е кредитният мораториум, от който са се възползвали много клиенти на банки, както и по-рестриктивната политика за отпускане на заеми, прилагана през миналата година.
Очаквано, през миналата година са се променили и навиците, и профила на хората в България по отношение на плащането на задължения, които веднъж вече са просрочили. Проучване на Агенцията за  събиране на вземанията отбелязва увеличение в броя на хората, които желаят да започнат редовно погасяване на тези задължения. Хората в пенсионна или близка до пенсионна възраст, както и най-младите на пазара на труда се представят най-добре в погасяването на просрочени задължения в условията на пандемия от коронавирус, показва второто годишно проучване "Добрият платец” на компанията, направено на база данни от над 490 хил. задължения на физически лица в България през цялата 2020 г.
В COVID кризата лицата на възраст над 60 години, особено жените, плащат най-често и редовно своите просрочени задължения, става ясно от анализа на данните. Интересно е, че значително по-добре спрямо предходната година се представят най-младите - 20-24 годишните. Следващата възрастова група - 25-29 годишните, поддържат високо ниво на обслужване на задълженията си за втора поред година. За разлика от предходното изследване, сега хората на средна възраст изпитват повече затруднения да погасяват редовно дълговете си. "Прави впечатление по-негативната тенденция при клиентите между 30 и 45 години, които, изглежда, най-силно са усетили ефекта на кризата,” коментира Юлия Юргакиева, изпълнителен директор на АСВ.   

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив