29 Януари 2022, 03:10 Днес (0) | Вчера (14)

Застраховател: Развиващите се страни създават нестабилност

25 Октомври 2013 12:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 25 октомври 2013, 12:56
Под лиценза на creativecommons

Eврозоната ще запише скромен, но положителен растеж през 2014 г., показва доклад на Coface Груп, световен лидер в областта на застраховането на кредити

Развитите икономики се справят по-добре от преди: след две години на рецесия, Eврозоната ще запише скромен, но положителен растеж през 2014 г. (+1%). Германия се очаква да покаже забележително възстановяване от  1.8%. Франция е с нисък ръст от 0.6%, а краят на рецесията се вижда за Испания и Италия. Въпреки тези подобрения, доверието към европейските бизнес лидери все още не се е завърнало, показва доклад на Coface Груп, световен лидер в областта на застраховането на кредити.

Нестабилността идва от развиващите се страни, които са изправени пред структурен спад на растежа (оценяван на 4,8% за цялата 2014 г.), но въпреки това страните от БРИК ще се възползват непряко от възстановяването в развитите икономики. Поради тази причина Кофас ревизира своите оценки на риска по държави за САЩ, Бразилия и Тайланд.

8bbad247-7d95-8ea6-513e-8a8c1e5f9133

САЩ преминава в положителния списък за наблюдение, въпреки проблемите с бюджета. Перспективата за устойчив и балансиран растеж (оценяван на 1.5% през 2013 г. и 2,2% през 2014 г.) е причината Кофас да даде оценка A2 на САЩ, въпреки настоящите проблеми около бюджета. Бизнес инвестициите са стабилни. Потреблението на домакинствата, основен двигател на растежа, постига по-голям напредък, отколкото преди кризата. Осезаеми са подобренията в бизнеса. Маржовете и рентабилността се увеличават, докато нивата на дълга са ниски (55% в сравнение с 85% в еврозоната), въпреки че растежът в някои сектори (строителни материали, мед, хартия) остава едва забележим. Бизнес секторите са най-силната част от икономиката – при тях дългът е нисък.

Въпреки, че провала на правителството беше изненада, от него няма да последва съществено въздействие върху бизнеса при условие, че положението не остане същото в дългосрочен план. Въпреки това, несигурността, свързана с американския държавен дълг остава висок и рискът от невъзстановяването не може да се изключи. В този рисков сценарий, търсенето в частния сектор може да бъде засегнато в най-значителна степен. На този етап основният ни сценарий е, че тази безизходица трябва да се избягва на всяка цена, така че частното потребление и инвестициите ще останат стабилни въпреки възможните допълнителни бюджетни съкращения.

Растежът в Бразилия е разочароващ (оценяван на 2,3% тази година и на 2,9% през 2014 г.), поради по-скромното частното потребление и изключително слабата инвестиционна дейност. Липсата на инфраструктура ограничава бизнеса.

Ограниченията в потреблението отслабват промишлеността и производствата, които зависят от него: домакински уреди, автомобили, електроника. Повишаващите се лихвени проценти и завишени цени за вносни части и машини, в резултат на обезценяването на реала, се вдигат още повече от данъците и производствените разходи, които остават високи. Компаниите не предприемат действия, за да увеличат инвестициите си. В този контекст, случаите на неплащане от бразилските компании, регистрирани от Кофас, остават много, почти колкото този в пика през 2009. Макроикономическите и микроикономическите фактори обосновават мястото на Бразилия в негативния списък и оценката А3.

Рисковете се увеличават и в Тайланд, който е с оценка A3 и вече е с негативна перспектива. Растежът рязко е спада през 2013 г. и ще остане замразен поради задълженията на домакинствата (80% от БВП) през 2014 година. Ефектите на предишни мерки за стимулиране отслабват. Освен това, страната ще продължи да страда от застой на износа, който е свързан с и с икономическото забавяне на Китай.

Азиатската икономика понесе двоен удар – от глобалната криза през 2008-2009 г., и от държавния дълг към Еврозоната, което се дължи по-специално на динамичното потребление на домакинствата им. От 1995 г. насам потреблението на глава от населението се е увеличило почти три пъти в Китай и повече от два пъти в Индия, което илюстрира как слабо развитите страни догонват по-развитите. Засега това наваксване не е осъществено напълно, но ще продължи в дългосрочен план и ще доведе до разширяването на средната класа в Азия. В резултат на трайния растеж на БВП и на обществената политика в подкрепа на потреблението, доходите на домакинствата се увеличават. Застаряването на населението и бързата урбанизация също допринасят за това.

Ако бумът в потреблението на развиващите се азиатски пазари отразява икономическото развитие на региона, той е свързан и с по-лесен достъп до банкови кредити. Следователно, прекомерната задлъжнялост на домакинствата в някои страни може да повлияе неблагоприятно на икономическата активност в средносрочен план. Четири от държавите са най-застрашени. През 2012 г. съотношението между дълга на домакинствата и разполагаемия доход достигна 194% в Малайзия, 166% в Южна Корея, 134% в Сингапур и 112% в Тайланд, като се има предвид, че е от порядъка на 130% в САЩ през 2008 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив