17 Януари 2022, 20:51 Днес (16) | Вчера (0)

Универсалните пенсионни фондове преодоляха изоставането от кризата

30 Ноември 2020 09:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 ноември 2020, 09:29

Средната натрупана сума в партидите на първите пенсионери е около 5 хиляди лева

Независимо от COVID кризата, която удари пазарите в началото на 2020 г., доходността на универсалните фондове вече е положителна. Това заяви членът на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и председател на управителния съвет на пенсионноосигурителна компания "Доверие" – Даниела Петкова, в предаването Седмицата на Дарик. Петкова защити правото на всеки осигуряващ се да избере дали да остави парите в личните си партиди в универсален пенсионен фонд, или да ги влее в общия бюджет на държавното осигуряване, стига това да става в условия на ясно информиране и без подвеждане.
"Очаква се първите жени, родени през 1960 г., да започнат да получават пенсии от универсалните фондове през октомври следваща година", посочи Петкова. "За следващите пет години очакваме около 200 хил. човека да се пенсионират и да получава и пенсии от универсалните пенсионни фондове. При капиталовото осигуряване всякакви средни суми са условни, но последните данни на КФН, където са изчистени неактивните партиди, показват, че средната натрупана сума в партидите на първите пенсионери е около 5 хиляди лева. Около 35% от тях обаче няма да получат пенсии от ДОО, а ще разчитат само на натрупаните в пенсионния им фонд средства. Това е така, защото те не нямат необходимия им стаж за получаване на пенсия от държавата", допълни тя.
Даниела Петкова защити цялостния формат на пенсионната система в момента, като според нея не трябва да се противопоставят стълбовете, защото разходопокривният отразява солидарността между поколенията и ангажимента на държавата да осигури пенсии на всички граждани, а капиталовият - личния принос на всеки осигурен, което е своеобразна защита срещу влиянието на неблагориятните демографски процеси.
"По време на криза всеки лев, без значение на пенсионер или работещ, даден в ръцете му, за да може излезе на пазара и по този начин да подкрепи бизнеса, купувайки неговите стоки и услуги и да подкрепи брутния вътрешен продукт, като увеличи потреблението, е добра мярка", подчерта тя. В този смисъл, бързото регламентиране на фазата на изплащане е още по-важно и като антикризисна мярка, защото осигурените лица ще получат достъп до свеж финансов ресурс. Повече налични средства в населението ще увеличи възможностите за потребление и посрещане на неотложните нужди, особено що се отнася до хората над 60 години, какъвто е случаят с пенсионерите в универсални фондове, посочи експертът. Петкова нарече опит за масова измама медийните изяви на говорители, които твърдят, че доходността на фондовете е отрицателна и припомни, че от 12 милиарда лева вноските в универсалните пенсионни фондове са увеличени до 13,5 милиарда лева и увери вложителите, че парите им са на сигурно място в пенсионните фондове.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив