21 Март 2023, 22:01 Днес (10) | Вчера (7)

Поскъпването на храните в България е двойно спрямо повечето страни от Евросъюза

27 Януари 2023 11:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 27 януари 2023, 12:37

Поскъпването на храните в България е двойно по-голямо в сравнение с други страни от Европейския съюз като например Италия и Франция, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Цените на храните в България са нараснали с 27% през 2022 г., във Франция с 13,1%, а в Италия с 13,3%. Средно за страните от ЕС повишението на цените на храните е с 18,2% за година и също е значително по-малко отколкото у нас.

Данните на Евростат показват, че тенденцията за по-бързо покачване на цените на храните у нас спрямо повечето държави - членки на ЕС, започва от август 2021 г., много преди войната в Украйна. Бившият министър на финансите Асен Василев често казваше, че има внос на инфлация и това е причината за високата инфлация в България. Данните на Евростат показват, че това не е вярно. Вече година и половина повишението на цените на храните в България е много по-високо от средното за страните от ЕС. Ако инфлацията у нас беше от внос, промените в цените щяха да бъдат близки до средните за ЕС.

Рекордът за поскъпване у нас се държи от яйцата. За година цените им са нараснали с близо 65%, показват данните на Евростат. При положение, че средно за страните от ЕС поскъпването на яйцата е с около 30%, в Италия е с 22%, а във Франция със 17,2%. Поскъпването на яйцата през миналата година у нас се дължи основно на ограничения внос. В предходни години имаше възможност за голям внос на евтини яйца от Полша. През миналата година обаче, е нараснал износът на яйца за Украйна, а заради птичи грип в редица страни от ЕС е намаляло производството на яйца. В резултат и българските яйца поскъпват. Но поскъпват много повече отколкото в повечето страни от ЕС.

Подобно е положението и при сиренето. У нас за година то е поскъпнало с 38,4%, показват данните на Евростат. При положение, че средно за страните от ЕС повишението на цените на сиренето е с 26,9%. У нас млякото е поскъпнало с 38,9%, а цените на сиренето са нараснали почти със същия процент. Но в повечето страни от ЕС ситуацията не е такава. Млякото средно за държавите от ЕС е поскъпнало с 31,1%, а повишението на цените на сиренето е по-малко. Това показва, че в повечето страни от ЕС производителите на сирене се опитват да не вдигат цените с толкова, с колкото е поскъпнало млякото. Защото много от разходите на предприятията не са нараснали с 30-40%, като например разходите за заплати, за вода, за данъци и т. н. В България обаче ситуацията не е такава. И сиренето е поскъпнало колкото е ръстът на цената на млякото, въпреки че увеличението на заплатите е със значително по-малък процент.

Подобна е ситуацията и при киселото мляко. В България то е поскъпнало с 32,6%, при ръст средно за страните от ЕС с 23,6%.

Месото у нас също е поскъпнало значително повече спрямо средното увеличение за страните от ЕС. В България цените на месото са нараснали с 27,5% през миналата година, а средно за ЕС поскъпването е само със 17%. Поскъпването на месото у нас е по-малко отколкото на яйцата, млякото и сиренето, защото има голям внос на месо. Конкуренцията на вносното месо не позволява по-голямо поскъпване. Конкретно при свинското повишението на цените у нас е с 29,1% за година, при 18,4% средно за страните от ЕС.

В България зеленчуците са поскъпнали с 21,5% за година, а в страните от ЕС повишението на цените им е средно с 15%, показват данните на Евростат.

Доходите в България са най-ниските в ЕС, но въпреки това повишението на цените на основните храни у нас е значително по-голямо отколкото средното поскъпване в ЕС. Това води до обедняване на хората в страната. В резултат хората ограничават покупките на храни и оборотите от продажба на хранителни стоки намаляват, показват данните на НСИ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 18:10 21 Март 2023
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8149
GBP 2.4796 2.4887 2.2217
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив